Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Μάχες σώμα με σώμα στην καρδιά της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να σφυροκοπούν το θύλακα και να πολιορκούν το Αλ Σίφα και άλλα νοσοκομεία. Θερμαίνεται το μέτωπο με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Τέσσερα νοσοκομεία είναι περικυκλωμένα από ισραηλινά άρματα, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να ζητά να σταματήσει η καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα καθώς «τίθεται σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων ανθρώπων», σύμφωνα με τη Χαμάς.

Κάθε δέκα λεπτά σκοτώνεται ένα παιδί στη Γάζα, από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς αποκαλύπτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που παραμένει αδιέξοδη η προσπάθεια απελευθέρωσης ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, προσπάθεια που αποκαλύπτουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Όλες οι νεότερες εξελίξεις από τον Απεσταλμένο του ΑΝΤ1 Ελλάδος στο Ισραήλ:

IDF: Σκοτώσαμε διοικητή της Χαμάς που κρυβόταν σε σχολείο - Κρατούσε ομήρους

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε τον Αχμέντ Σιαμ, διοικητή της Χαμάς, ο οποίος κρυβόταν με συμμαχητές του σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιχείρηση εξόντωσής του συμμετείχαν επίγεια και αεροπορικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ο Αχμεντ Σιάμ κρατούσε ομήρους 1.000 κατοίκους της Γάζας ώστε να φύγουν από το νοσοκομείο Ραντισι και κατευθυνθούν σε ασφαλές μέρος στη Νότια Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός στρατός επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι η Χαμάς «χρησιμοποιεί τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Ο θάνατος του Αχμέντ Σιάμ δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Χαμάς.

Δύο νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα


Δύο βρέφη που βρισκόταν σε θερμοκοιτίδες πέθαναν εξαιτίας της διακοπής ρεύματος στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, λέει η ισραηλινή ΜΚΟ Physicians for Human Rights Israel , επικαλούμενοι γιατρούς του νοσοκομείου, ενώ οι μάχες μαίνονται γύρω από το συγκρότημα Αλ Σίφα.

«Ως αποτέλεσμα της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να αναφέρουμε ότι η μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών σταμάτησε να λειτουργεί. Δύο πρόωρα βρέφη έχουν πεθάνει και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή άλλων 37 πρόωρων βρεφών» στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή ομάδα γιατρών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Γάζας Γιουσέφ Αμπού αλ-Ρις, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή μέσα στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι όλες οι γεννήτριες και οι πηγές ενέργειας είναι εκτός λειτουργίας.

Δεκάδες «μωρά δίνουν μάχη με τον θάνατο», είπε.

Σίσι και Ερντογάν ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

O Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε το Σάββατο σε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «χωρίς περιορισμούς ή όρους».

«Οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας του λαού της Γάζας. . . είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την αυτοάμυνα ή άλλους ισχυρισμούς. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδο κορυφής στο Ριάντ.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

«Αυτό που χρειαζόμαστε στη Γάζα δεν είναι παύσεις για μερικές ώρες, αλλά μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στο Ριάντ.

Αμπάς: Τόσα εγκλήματα μπροστά στα μάτια της διεθνής κοινότητα


Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Ριάντ το Σάββατο.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να δράσει γρήγορα για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα και να αποτρέψει την απέλαση του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία στρατιωτική λύση ή λύση ασφαλείας στο παλαιστινιακό ζήτημα. Όλες αυτές οι λύσεις έχουν αποτύχει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα αυτά τα εγκλήματα γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου χωρίς καμία πραγματική δράση από την πλευρά του η διεθνής κοινότητα να σταματήσει αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο και να αποδώσει δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό», είπε.

Ο Αμπάς πρόσθεσε: «Καλούμε για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που θα οδηγήσει σε μια πολιτική λύση με βάση τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την παροχή προστασίας στον παλαιστινιακό λαό. Η Λωρίδα της Γάζας είναι μέρος του παλαιστινιακού κράτους και η πολιτική λύση πρέπει να την περιλαμβάνει».

Υπ. Υγείας Παλαιστίνης: Δεκάδες μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν σε νοσοκομείο της Γάζας

Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το Σάββατο πως 39 μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και εν μέσω έλλειψης οξυγόνου και φαρμάκων.

Το Υπουργείο έστειλε ανακοίνωση όπου διορθώνει δηλώσεις της Υπουργού Υγείας Μάι αλ Κάιλα σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και στην οποία είπε πως "39 βρέφη πέθαναν στο παιδιατρικό τμήμα επειδή δεν ήταν δυνατό να τους χορηγηθούν οξυγόνο ή φάρμακα και το ηλεκτρικό κόπηκε".

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο προστίθεται πως ένα μωρό πέθανε.

Ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής του Ριάντ


Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής στο Ριάντ, με τον Σαουδάραβα διάδοχο να εκφωνεί την εναρκτήρια ομιλία του.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και αιχμαλώτων.

«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή που απέδειξε την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βάλουν τέλος στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ και να αποδείξουν τα διπλά πρότυπα που υιοθετήθηκαν από τον κόσμο», πρόσθεσε.

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ελέγχει 11 στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς

Πλήρες μποϊκοτάζ στο Ισραήλ ζητάει το Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος ελπίζει να επιτύχει συμφωνία μεταξύ των 57 χωρών που συμμετέχουν στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας καθώς στοχεύει να προωθήσει την ατζέντα που είχαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι από την έναρξη του πολέμου: πλήρες μποϊκοτάζ του πετρελαίου και προμήθεια φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera ο Ιρανός πρόεδρος προχωρά ένα βήμα παραπέρα απαιτώντας την απαγόρευση της πώλησης όπλων στο Ισραήλ και ότι οι αραβικές χώρες επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στους εναέριους χώρους τους για ισραηλινές πτήσεις μέχρι να υπάρξει λύση στη σύγκρουση .

Ο Ραΐσι είναι ο πρώτος Ιρανός πρόεδρος που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας εδώ και 11 χρόνια – ο τελευταίος ήταν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2012.
 

Πρώτο ισραηλινό πλήγμα σε βάθος στον Λίβανο

Ισραηλινή επιδρομή στοχοθέτησε σήμερα ένα όχημα στο νότιο Λίβανο, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από τα κοινά σύνορα, στο πρώτο πλήγμα σε βάθος στο λιβανικό έδαφος από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Εξαντλήθηκαν τα καύσιμα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα - Νεκρό ένα νεογέννητο

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε πως οι χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στο θύλακα, διακόπηκαν σήμερα επειδή εξαντλήθηκαν πλήρως τα καύσιμα.

«Ως αποτέλεσμα, ένα νεογέννητο μωρό πέθανε μέσα στη θερμοκοιτίδα, όπου βρίσκονται 45 μωρά», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ασράφ Αλ-Κίντρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει προς τη νότια Γάζα

Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν φύγει προς τα νότια τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν «βαθιά εντός της Πόλης της Γάζας», ανέφερε απόψε ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που μεταδίδεται από την τηλεόραση, ο Χαγκάρι είπε ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως χρειάζεται χρόνος για να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες.

«Εργαζόμαστε συνεχώς και με δυναμισμό σε ποικίλες προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων. Οι προσπάθειες αυτές είναι σύνθετες, δεν είναι οι οριστικές. Χρειάζονται χρόνο, θα χρειαστεί χρόνος», είπε ο εκπρόσωπος.

Συνεχείς επιθέσεις στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν γνωστό ότι οι επιθέσεις στο νοσοκομείο Αλ Σίφα έχουν «ενταθεί δραματικά» τις τελευταίες ώρες και το προσωπικό έκανε λόγο «μια δραματική κατάσταση».

«Επαναλαμβάνουμε επειγόντως τις εκκλήσεις μας να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών», ανέφερε η οργάνωση.

Οι ΓΧΣ επανέλαβαν επίσης μια προηγούμενη ειδοποίηση ότι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν με το προσωπικό τους στο νοσοκομείο και ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχοι» για την ασφάλειά τους και των ασθενών.

Νετανιάχου: Η Χαμάς ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε την Παρασκευή στα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «η ευθύνη για το κακό που έχει συμβεί σε αμάχους ανήκει στη Χαμάς-ISIS και όχι στο Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ μπήκε σε αυτόν τον πόλεμο επειδή μια τρομοκρατική οργάνωση δολοφόνησε βάναυσα εκατοντάδες Ισραηλινούς και απήγαγε περισσότερους από 200. Ενώ το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους και τους καλεί να εγκαταλείψουν τη ζώνη μάχης – η Χαμάς-ISIS κάνει ό,τι μπορεί για να τους αποτρέψει από το να φεύγει σε ασφαλείς ζώνες και τις χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

Διακόπηκαν οι απομακρύνσεις μέσω της διάβασης της Ράφα προς την Αίγυπτο

Οι απομακρύνσεις ξένων πολιτών και Παλαιστινίων που χρήζουν κατεπείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης διακόπηκαν χθες στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, ανέφεραν τρεις πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την τελευταία πηγή και μια αιγυπτιακή ιατρική πηγή, η διακοπή αυτή οφείλεται στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μεταφορά των τραυματιών από το εσωτερικό της Γάζας στη Ράφα. Η απομάκρυνση των κατόχων ξένων διαβατηρίων και των τραυματιών από τη Γάζα στην Αίγυπτο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου και έχει διακοπεί δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, λόγω των βομβαρδισμών που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, έπληξαν ή στόχευαν αυτοκινητοπομπές ασθενοφόρων.

Οι ζωές παιδιών στη Γάζα «κρέμονται από μια κλωστή»

Οι ζωές ενός εκατομμυρίου παιδιών στη Γάζα «κρέμονται σε μια κλωστή», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Adele Khodr.

«Χιλιάδες και χιλιάδες παιδιά παραμένουν στη βόρεια Γάζα καθώς οι εχθροπραξίες εντείνονται. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν πού να πάνε και διατρέχουν ακραίο κίνδυνο», είπε ο Khodr σε μια δήλωση.

«Η προστασία των νοσοκομείων και η παράδοση ιατρικών προμηθειών που σώζουν ναυαγοσωστικές είναι μια υποχρέωση σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, και τα δύο χρειάζονται τώρα».