Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βιζα ρωσοι τουρισμος

«Χρυσές βίζες» με αποδείξεις περιπτέρου και σκανδαλώδης πρακτικές καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης και αναφερόμενος στη χθεσινή έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είπε μεταξύ άλλων ότι , «δυστυχώς τα ίδια προβλήματα που βρήκαμε με τα χρυσά διαβατήρια εντοπίσαμε παρόμοια ή και ακριβώς τα ίδια με τις χρυσές βίζες».

Όπως ανέφερε, ακόμα και «οι αποδείξεις που δίνουν τα περίπτερα έγιναν αποδεκτές από το Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης ως αποδεικτικό στοιχείο αγοράς κάποιου ακινήτου για αυτούς τους επενδυτές, οι οποίοι πήραν άδεια μετανάστευσης με ταχεία χορήγηση».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως είδαν να αγνοούνται συστάσεις της Κομισιόν, γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, να μην τηρούνται πρόνοιες της νομοθεσίας για 12μηνη διαμονή στη Δημοκρατία πριν την ημερομηνία της αίτησης για πολιτογράφηση και είδαν αυτόν τον κόσμο να μένει εκτός της Δημοκρατίας.

«Πως δίνουμε άδεια μετανάστευσης σε κάποιο που δεν μένει στην Κυπριακή Δημοκρατία;», διερωτήθηκε.

Σημείωσε ότι, από τους 28 φακέλους που πήραν για έλεγχο, στους 24 εντόπισαν ότι οι επενδυτές δεν διέμεναν μόνιμα στην Κύπρο ωστόσο τους δόθηκε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% . Επιπλέον, ακίνητα τα οποία δηλώθηκαν ως επένδυση για τους σκοπούς του προγράμματος δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης του προγράμματος.

Σημειώνεται πως οι έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορούσαν υποθέσεις από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Με δηλώσεις του το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών συμφωνεί με τις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ότι προχώρησε αμέσως σε ενέργειες για θωράκιση του Προγράμματος ταχείας χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών και αυστηροποίησε τα κριτήρια.