Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιατρος

Λύσεις στο πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για διευθέτηση ραντεβού σε ειδικούς ιατρούς εντός ΓεΣΥ τροχιοδρομούν Υπουργός Υγείας και εμπλεκόμενοι φορείς.

Δύο μήνες μετά την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υγείας, η Πόπη Κανάρη θα δει εκ νέου σήμερα Δευτέρα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όπως η ίδια ανέφερε στον ΑΝΤ1 αναμένει να θέσουν ενώπιον της τρόπους εφαρμογής των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

«Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει και προβληματίζει ιδιαίτερα τους ασθενείς μας που δεν βρίσκουν έγκαιρα ραντεβού σε ειδικούς, παραμένουν οι λίστες αναμονής για κάποιους μήνες. Η συνάντηση της Δευτέρας σκοπό έχει στο να υποβληθούν οι τρόποι υλοποίησης των κατά κύριο λόγο δικών μου εισηγήσεων και προτάσεων που έγιναν τότε», ανέφερε η κ. Κανάρη.  

Σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αποδέχτηκε την πρότασή της για κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης του ασθενούς και αύριο θα παρουσιάσει ενώπιον της τους προκαταρκτικούς σχεδιασμούς του για εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτή την πρόταση μου ο ΟΑΥ έπρεπε να διερευνήσει και να προωθήσει τη δημιουργία κριτηρίων στην οποία θα βασίζονται πλέον οι παραπομπές αυτές από τους προσωπικούς ιατρούς κατά πόσο το παραπεμπτικό θα είναι κατεπείγον ή μη επείγον περιστατικών», δήλωσε η κ. Κανάρη.

Της εφαρμογής της νέας ρύθμισης θα προηγηθεί διαβούλευση με την ιατρική κοινότητα, ώστε να συνταχθούν από κοινού τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίζουν πότε ένα περιστατικό είναι επείγον και πότε όχι.

«Επίσης αν θα εφαρμοστεί θα πρέπει να μπουν και κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις. Επίσης έγινε και πρόταση όπως στους ειδικούς ιατρούς να αυξηθεί το πλαφόν, όπως και η δυνατότητα ελεύθερων ραντεβού στο καθημερινό τους πρόγραμμα για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα επείγοντα», ανέφερε η Υπουργός. 

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, από την πλευρά του, θα ενημερώσει την Υπουργό Υγείας για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ενώ στο επίκεντρο θα τεθεί και η πρόταση των προσωπικών ιατρών για διεύρυνση του ρόλου τους, ώστε να μπορούν να εκδίδουν συνταγές για φάρμακα τα οποία σήμερα συνταγογραφούν μόνο οι ειδικοί ιατροί.  

«Τη Δευτέρα θα έχουμε εισηγήσεις, και εύχομαι ότι θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα σύντομα για απάμβλυνση των λιστών αναμονής», δήλωσε η κ. Κανάρη.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και οι οργανωμένοι ασθενείς.