Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας του 2021, για τους ανήλικους παραβάτες, εξέτασε η επιτροπή Νομικών εστιάζοντας στην απουσία μέχρι και σήμερα χώρου κράτησης ανήλικων παραβατών.

Αφορμή, απόφαση του δικαστηρίου ανηλίκων στην Λάρνακα το οποίο, ελλείψη ακριβώς  χώρου φύλαξης ανηλίκων, αντί να επιβάλει ποινή φυλακής σε 18χρονο, για σεξουαλική  κακοποίηση,  περιορίστηκε στην επιβολή διατάγματος εποπτείας αφήνοντας ουσιαστικά  το θύτη, ελεύθερο, παρά το γεγονός ότι και ίδιος παραδέχτηκε τη διάπραξη των αδικημάτων.

«Να καταθέσουμε  πρόταση νόμου  μέσα από την οποία  να παρατείνουμε την διάρκεια κράτησης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές φυλακές των ανήλικων, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε στην πράξη και στην ολότητα της την νομοθεσία », σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης.

«Δυστυχώς αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η ανεπάρκεια  η κωλυσιεργία αλλά και η σκοπιμότητα εκείνων που κλήθηκαν να εφαρμόσουν του νόμους», υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής, και πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από το 2020, για για να βιντεογραφούνται οι καταθέσεις μαρτύρων και υπόπτων,  στο πλαίσιο διερεύνησης ποινικών υποθέσεων με διαφωνίες και αντιπαραθέσεις.

«Πρέπει να γίνει πρέπει να προχωρήσει η κυπριακή ανακριτική διαδικασία βήματα μπροστά», σημείωσε ο κ. Τορναρίτης.

«Όσον αφορά την εκπαίδευση τον εξοπλισμό που υπάρχει στην αστυνομία δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τίποτε αυτή η πρόταση νόμου», επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους.

«Να υπάρξουν περισσότερες προσλήψεις  να υπάρξουν κονδύλια για εξοπλισμό + και τότε μπορούν σιγά σιγά να εφαρμοστούν», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αστυνομικού Κλάδου ΑΣΔΥΚ, Λούκας Χρίστου.

Αξίζει να τονιστεί πως Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Αστυνομία, ετοίμασε  σχετική πρόταση  για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία προνοεί, η βιντεογράφηση να γίνεται σε υποθέσεις σοβαρών αδικημάτων, για οποία   προβλέπεται ποινή φυλάκισης 10 και πλέον χρονών.