Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ενώπιον δικαιοσύνης οδηγήθηκε Αυστραλός υπήκοος, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικό αδίκημα κατά ανηλίκου που σημειώθηκε στον Πρωταρά, χάρις στην συνεργασία μεταξύ κυπριακής αστυνομίας και ομοσπονδιακής αστυνομίας Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας, ενώπιον του Δικαστηρίου του Μπρίσμπεϊν εμφανίστηκε την Δευτέρα 30/10, άνδρας που κατηγορείται για σεξουαλική επαφή με ανήλικο εκτός Αυστραλίας.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν η κυπριακή αστυνομία έλαβε πληροφορία για έναν ενήλικα άνδρα που φέρεται να εμπλέκεται σε ύποπτη δραστηριότητα με ένα παιδί σε μια ερημική παραλία στον Πρωταρά.

Περαιτέρω έρευνες της κυπριακής αστυνομίας ταυτοποίησαν τον άνδρα ως Αυστραλό που ταξίδεψε στην Κύπρο και ειδοποίησαν μέλη του Γαλλικού Πρακτορείου που εδρεύουν στην πρεσβεία στη Βηρυτό.

Το AFP Beirut Post ήρθε σε επαφή με το Αυστραλιανό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παιδικής Εκμετάλλευσης (ACCCE) και την Κοινή Ομάδα κατά της Παιδικής Εκμετάλλευσης του Μπρίσμπεϊν στο Κουίνσλαντ.

Στη συνέχεια εκδόθηκε ένταλμα έρευνας στο σπίτι του άνδρα στις 21/10, κατά το οποίο κατασχέθηκαν ρούχα που φέρεται να συνδέουν τον άνδρα με το αδικήμα. 

Ο άνδρας συνελήφθη και κατηγορήθηκε για σεξουαλική επαφή με ανήλικο εκτός Αυστραλίας και εφόσον καταδικαστεί, αντιμετωπίζει την μέγιστη ποινή των 25 χρόνων φυλάκισης. 

«Αυτή η σύλληψη θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση ότι οι αρχές επιβολής του νόμου είναι αφοσιωμένες στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και στην προσαγωγή όσων διαπράττουν αυτά τα αδικήματα ενώπιον του δικαστηρίου ανεξάρτητα από το πού συμβαίνουν», είπε ο Έφορος του Γαλλικού Πρακτορείου Όστιν.

«Το Γαλλικό Πρακτορείο και οι εταίροι του, όπως η Κυπριακή Αστυνομία, δεσμεύονται στην καταπολέμηση της παιδικής εκμετάλλευσης και αυτή η σύλληψη υπογραμμίζει τη δύναμη αυτής της δέσμευσης», ενώ πρόσθεσε ότι «η άμεση ανταπόκριση του AFP Beirut Post και η προθυμία των ερευνητών να προχωρήσουν με τις πληροφορίες που παρέχει η Κυπριακή Αστυνομία, υποδηλώνει ότι η διεθνής αστυνομική συνεργασία μπορεί να σώσει ζωές και ψυχές, ιδιαίτερα απροστάτευτων, όπως τα παιδιά, και να φέρει τους παραβάτες στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Όστιν.