Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΚΥΠΡΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου με ψήφισμα της Συγκλήτου του καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ αλλά και την άμετρη αντίδραση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στη Γάζα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η λύση των δύο κρατών – Ισραήλ και Παλαιστινιακού κράτους – πρέπει, επιτέλους, να προωθηθεί αποτελεσματικά. Όσο η λύση αυτή αποσιωπάται ή αναβάλλεται, τόσο η βία θα διαιωνίζεται» και καλεί την Κυπριακή Πολιτεία να ενεργήσει για εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Ολόκληρο το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας:

Ζούμε σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου, στην οποία συχνά η τραγωδία συνυφαίνεται με τη φρίκη. Ως το παλαιότερο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στα όσα τραγικά και απάνθρωπα διαδραματίζονται εσχάτως στη γεωπολιτική γειτονιά μας.

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 ήταν ένα συμβάν ασύλληπτης φρίκης. Πλέον των 1400 αθώων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι, δολοφονήθηκαν και πάνω από 220 άνθρωποι απήχθησαν και κρατούνται όμηροι. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου καταδικάζει απερίφραστα τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς. Στοιχειώδης ηθική εγρήγορση επιβάλλει τη συμπαράστασή μας στον λαό του Ισραήλ. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το αδικαιολόγητο.

Συγχρόνως, η ηθική συνείδηση που δεν υπηρετεί γεωπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες επιβάλλει την καταδίκη της άμετρης αντίδρασης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, με το συνεχές αεροπορικό σφυροκόπημα και τη χερσαία προέλασή τους στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν επιφέρει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και προκαλέσει μια απίστευτης έκτασης ανθρωπιστική καταστροφή. Όπως η δολοφονία ανυποψίαστων οικογενειών και νεαρών παιδιών σε μουσικό φεστιβάλ δεν μπορεί να είναι μέρος κανενός είδους αντίστασης, έτσι και ο βομβαρδισμός νοσοκομείων, εκκλησιών, τεμενών και σχολείων δεν μπορεί να θεωρείται μέρος κανενός πολέμου.

Η επιβολή της συλλογικής τιμωρίας σε εκατομμύρια ανθρώπους ως αντίδραση σε τρομοκρατικό κτύπημα μιας ακραίας οργάνωσης όχι μόνο διαιωνίζει και εντείνει τον φαύλο κύκλο της βίας, αλλά παραβιάζει και το Διεθνές Δίκαιο.

Για να είναι πλήρης, κάθε πράξη ηθικής καταδίκης πρέπει να συνοδεύεται και από μια πράξη κατανόησης των συνθηκών που παράγουν ηθικώς αποτρόπαια φαινόμενα. Όσο το Παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει άλυτο, ούτε ο λαός του Ισραήλ, ούτε ο λαός της Παλαιστίνης θα αισθάνονται ασφαλείς, ειδικότερα όταν πολιτικές που διεγείρουν τη βία και διευρύνουν γεωπολιτικά την ένταση καθιστούν τον διάλογο δυσκολότερο και τη σύγκρουση ευκολότερη. Όπως έχει επισημανθεί από τον ΟΗΕ και τους πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ, η λύση των δύο κρατών – Ισραήλ και Παλαιστινιακού κράτους – πρέπει, επιτέλους, να προωθηθεί αποτελεσματικά. Όσο η λύση αυτή αποσιωπάται ή αναβάλλεται, τόσο η βία θα διαιωνίζεται. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλει συντεταγμένα και μεθοδικά στην υλοποίηση αυτής της προοπτικής.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου καλεί την Κυπριακή Πολιτεία να ενεργήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους που η διπλωματία επιτρέπει, ούτως ώστε να εφαρμοσθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και προώθηση ενός διαλόγου μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής για αποκλιμάκωση της κρίσης και τερματισμό του πολέμου. Καλεί επίσης την Κυπριακή Πολιτεία να συμβάλει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της στην προσπάθεια για ανθρωπιστική προσφορά στον παλαιστινιακό λαό της Λωρίδας της Γάζας.