Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Ως η πιο δύσκολη και πιο οδυνηρή νύχτα από την αρχή του σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς περιγράφεται αυτή που έφτασε τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τη Λωρίδα της Γάζας να σαρώνεται από συνεχείς βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις από το Ισραήλ, που ανακοίνωσε και επισήμως ότι κλιμακώνει τον πόλεμο.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται ασταμάτητα σε αρκετές τοποθεσίες στην Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι σήμερα προχωρούν σε νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς.

Νωρίτερα, το απόγευμα του Σαββάτου το Ισραήλ έστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση της βόρειας Γάζας, λέγοντας ότι «το παράθυρο πριν  την χερσαία επιχείρηση κλείνει».

Νετανιάχου: Αυτή είναι η δεύτερη φάση του πολέμου, η μάχη θα έχει διάρκεια 

 

Νέο μήνυμα έστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με συγγενείς των ομήρων της Χαμάς κι ενώ ο πόλεμος, όπως έχουν άλλωστε δηλώσει και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Νετανιάχου, έχει περάσει σε νέα φάση, με τη στρατιωτική επιχείρηση να έχει ξεκινήσει στη Γάζα. 

Οι τελευταίες εξελίξεις από τον απεσταλμένο του ΑΝΤ1 Ελλάδος στο Τελ Αβίβ, Νικόλα Βαφειάδη:

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: «Σήμερα προχωράμε σε νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς»

«Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα «απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση», εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος».

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς» και υποδομές του έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Χαμάς: Έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία για ομήρους - «Κωλυσιεργούσε» το Ισραήλ 

Η Χαμάς ήταν έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για τους ομήρους που κρατά, όμως το Ισραήλ «κωλυσιεργούσε», υποστήριξε σήμερα ένας εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο Άμπου Ουμπάιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέφερε επίσης σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους μόνο εάν το Ισραήλ αποφυλακίσει τους Παλαιστίνιους κρατουμένους.

«Το τίμημα που θα πληρώσουν για τον μεγάλο αριθμό των ομήρων του εχθρού που είναι στα χέρια μας είναι να αδειάσουν τις φυλακές από όλους τους (Παλαιστίνιους) κρατούμενους» ανέφερε σε αυτό το μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Χαμάς, το κανάλι Αλ Ακσά.

Η Χαμάς θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες για μια «μερική» συμφωνία για τους ομήρους, πρόσθεσε.

Ισραηλινό ΥΠΕΞ : Εντολή στους διπλωμάτες να φύγουν από Τουρκία

Εντολή σε όλους τους Ισραηλινούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, λόγω των σημερινών «σκληρών δηλώσεων» του Ταγίπ Ερντογάν. Σε ανάρτηση του ο κ. Κοέν, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε ώστε να επαναξιολογηθούν οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας.

Χαμάς: Καλεί για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ για τη Γάζα

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ κάλεσε σήμερα για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, προειδοποιώντας για μια καταστροφή καθώς το Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη διάρκεια της νύχτας.

Ερντογάν: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση - Το Ισραήλ είναι ο κατακτητής 

Η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, το Ισραήλ είναι ο κατακτητής», ανέφερε σε ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Τουρκία, ενώ απευθυνόμενος στο Ισραήλ πρόσθεσε πως «η Δύση σου χρωστάει, αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει». 

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετέχει στο συλλαλητήριο υπέρ της Παλαιστίνης.

Ισραήλ: Καλεί για άμεση εκκένωση της Βόρειας Γάζας - «Το παράθυρο πριν τη χερσαία επιχείρηση κλείνει»

Νέο αυστηρό μήνυμα για άμεση εκκένωση της βόρειας Γάζας στέλνει το Ισραήλ καθώς τονίζει ότι το «παράθυρο» πριν από την επικείμενη επιχείρηση, κλείνει. Ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής πριν από μια επικείμενη επιχείρηση.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Χαμάς θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία. «Η επικείμενη επιχείρηση των IDF θα εξουδετερώσει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και ένταση».

Είπε επίσης στους πολίτες ότι «το παράθυρο για να δράσετε κλείνει, μετακινηθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια. Αυτό δεν είναι ένα απλό προληπτικό μέτρο, είναι μια επείγουσα έκκληση για την ασφάλεια των πολιτών στη Γάζα».

Δείτε live εικόνα εδώ

 

Σε πλήρη εξέλιξη οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Γάζας
 

Έχει ήδη αρχίσει η επόμενη φάση του πολέμου, με δυνάμεις των τεθωρακισμένων, πυροβολικού και μηχανικού να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους σε συνδυασμό με βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του ναυτικού, επικεντρώνοντας σε στόχους της Χαμάς στο βόρειο τμήμα του θύλακα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι μιλώντας στη σημερινή τακτική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, την πρώτη μετά τη διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που άρχισε στις 8 το βράδυ της Παρασκευής τοπική ώρα.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι από χθες οι επιχειρήσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή και ότι μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκε καμία απώλεια στο στράτευμα.

Στην ενημέρωση αναφέρθηκε και το θέμα του βορείου μετώπου με τον Λίβανο και επισημάνθηκε ότι δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο από χθες το βράδυ. Ωστόσο, και στην μεθόριο με τον Λίβανο και τη Συρία, οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι αναφέρθηκε στην ενημέρωσή του και στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, καλώντας όσους αμάχους τυγχάνει να βρίσκονται ακόμα στο βόρειο τμήμα του θύλακα να κινηθούν επειγόντως νοτιότερα της θέσης «Ουάντι Γάζα». Τόνισε ότι κατά την διάρκεια της ημέρας, ο ισραηλινός στρατός θα επιτρέψει τη δίοδο οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια και θα διανεμηθούν τρόφιμα, φάρμακα και νερό στις καθορισμένες ήδη περιοχές προς τους αμάχους που έχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Όσον αφορά στο ζήτημα των αιχμαλώτων, αναφερόμενος σε πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες σχετικά με την πρόοδο των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος του στρατού τόνισε ότι «η διαρροή πληροφοριών γύρω από αυτό το θέμα αποτελεί εργαλείο του ψυχολογικού πολέμου της Χαμάς και των κέντρων που την υποστηρίζουν, με σκοπό να πλήξουν το φρόνημα της ισραηλινής κοινωνίας και των συγγενών των 229 πολιτών που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους τρομοκράτες». Επεσήμανε ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας , διαβεβαιώνοντας ότι μόλις υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων, θα υπάρξει ενημέρωση που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Ο Χαγκάρι προανήγγειλε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα ο ισραηλινός στρατός θα φέρει στη δημοσιότητα πρόσθετα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «σαν την περίπτωση του νοσοκομείου Σίφα, στο υπόγειο του οποίου βρίσκεται το αρχηγείο της οργάνωσης και μεγάλες αποθήκες οπλισμού, υπάρχουν πολλές ακόμα που θα γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο».

Στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου από χθες το βράδυ διατηρείται ηρεμία. Ωστόσο, λίγο πριν το μεσημέρι ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι ενεργοποιήθηκε προληπτικά το σύστημα αεράμυνας στην ευρύτερη περιοχή της Γαλιλαίας.

 

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα των δυνάμεων που επιχειρούν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τις δυνάμεις του, όπως λέει, που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο βίντεο, στο οποίο δεν αναφέρεται ημερομηνία, που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του στρατού στο X φαίνεται πληθώρα αρμάτων.

Ισραήλ: 100 μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στον ολονύχτιο βομβαρδισμό της Γάζας


«Περίπου εκατό μαχητικά αεροσκάφη» χρησιμοποιήθηκαν στο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, που κατέστρεψε εκατοντάδες στόχους της Χαμάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ταξίαρχο Gilad Keinan.

Σε ανάρτησή στο Χ, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι ο Keinan δήλωσε ότι ο «στόχος της πολεμικής αεροπορίας είναι σαφής – να καταστρέψει οτιδήποτε αγγίζει το χέρι της Χαμάς».

Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε 150 «υπόγειους» στόχους

Συνολικά 150 υπόγειοι στόχοι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν σε νυχτερινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Διοικητή της Χαμάς λέει ότι εξόντωσε ο ισραηλινός στρατός

Το Ισραήλ δολοφόνησε τον επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης της Χαμάς, αναφέρει ο εκπρόσωπος των IDF.

Όπως είπε ο Αμπού Ρακάμπα ήταν υπεύθυνος για τα UAV, τα drones, τα αλεξίπτωτα, την εναέρια ανίχνευση και την εναέρια άμυνα της Χαμάς, και είχε ρόλο στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη

Χαμάς: Η γη μας θα καταπιεί τα λείψανα Ισραηλινών στρατιωτών

Η Χαμάς δηλώνει «έτοιμη» να αντιμετωπίσει τη νέα ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αργά την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα. «Εάν ο (πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου αποφασίσει να εισέλθει στη Γάζα απόψε, η αντίσταση είναι έτοιμη και η γή της Γάζας θα καταπιεί τα λείψανα των στρατιωτών του». δήλωσε ο Εζάτ Αλ Ρισάκ, «ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram», την ώρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο έχουν διακοπεί στη Γάζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασαν στη Γάζα στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού ενώ ξέσπασε σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν οι Financial Times, εκπρόσωπος της Χαμάς πρότεινε να απελευθερώσει ομήρους με αντάλλαγμα μια 5ήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν θα απελευθερωθούν, θα κρατηθούν για ανταλλαγή.

Νωρίτερα, η Χαμάς, ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. «Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας»


Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ. «Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν. «Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.

Ιράν: «Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη»


Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε, ότι οι ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν «το δάχτυλο στη σκανδάλη», φοβούμενες μια κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Από όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει», είπε ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων».

«Για αυτό πιστεύω ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR. Ο Ιρανός υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα.