Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σκονη

Καλοκαίρι εν μέσω φθινοπώρου διανύουμε από τη Δευτέρα. Αν και βρισκόμαστε περί τα τέλη Οκτωβρίου το θερμόμετρο το μεσημέρι άγγιξε τους 33 βαθμούς στην πρωτεύουσα ενώ στα ορεινά άγγιξε τους 22 βαθμούς κελσίου.

«Η ψηλή πίεση που επηρεάζει την Κύπρο δεν αναμένεται να υποχωρήσει για να δώσει τη θέση της σε χαμηλότερη πίεση ούτως ώστε να διαφοροποιηθεί το καιρικό σκηνικό», επισήμανε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαϊδης.

Την υψηλή θερμοκρασία δυσχεράνει και η σκόνη από τη Σαχάρα η οποία έχει σκεπάσει την Κύπρο, με επίπεδα να βρίσκονται πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Από την σκόνη επηρεάζονται όλες οι επαρχίες πλην των ορεινών περιοχών.

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας η κατάσταση θα παραμείνει αποπνικτική τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας ενώ οι βροχές αγνοούνται από το μενού το καιρού.

Ποιότητα αέρα και πόλεμος

Μεγάλο είναι το ερώτημα των πολιτών κατά πόσο δεδομένης και της σκόνης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα η ποιότητα του αέρα μπορεί να επηρεαστεί λόγω του πολέμου που μαίνεται στο γειτονικό Ισραήλ.

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει ωστόσο επί του παρόντος και για τις επόμενες ημέρες δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη.

«Το πεδίο των ανέμων δεν είναι τέτοιο που να ευνοεί αυτή την περίοδο τη μεταφορά αυτής της σκόνης, αυτών των αερολυμάτων στην περιοχή της Κύπρου. Η απόσταση είναι πέραν των 100 ναυτικών μιλίων»., σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει η διεύθυνση του ανέμου στην ατμόσφαιρα σε κάποιο ύψος, καθώς η σκόνη σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη δε μεταφέρεται από επιφάνεια σε επιφάνεια.