Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΓΦΦΩ

Από 17 έως 24 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΡΙΣ - 2023», με την συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού και μέσων της ενεργού δυνάμεως της Εθνικής Φρουράς.
 
​Αντικειμενικός σκοπός της ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ - 2023» ήταν η ανάπτυξη μέρους  των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Σχηματισμών, Διοικήσεων και Τακτικών Συγκροτημάτων και η υλοποίηση σεναρίων που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών.
 
​Η άσκηση ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου η οποία περιλάμβανε εξέταση σεναρίων αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων. Το σχεδιασμό και εκτέλεση της τελικής φάσης, είχε η 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με την συμμετοχή και υποστήριξη προσωπικού και μέσων, λοιπών Σχηματισμών και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς.
 
​Της τελικής φάσης, προηγήθηκαν σε άλλα Πεδία Ασκήσεων ασκήσεις μικρότερης κλίμακας από τους λοιπούς Σχηματισμούς και Διοικήσεις, κατά τις οποίες εξετάστηκαν αντίστοιχα σενάρια, ενώ σε μέρος αυτών συμμετείχε Ομάδα Εθνοφυλάκων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα, στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων αναπτύχθηκε το σύστημα αεράμυνας από τη Διοίκηση Αεροπορίας ενώ, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.
 
Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας,  Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, κ. Ανδρέας Λουκά, η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ, καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι κρατικών φορέων, υπηρεσιών και τοπικών αρχών, αξιωματικοί εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες εφέδρων και εθνοφυλάκων καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας, παρατηρητές και άλλοι εκπρόσωποι φίλων χώρων.

ΡΦ
Γ5Ρ
ΓΕΡ
ΓΡΕ
ΓΡ
ΓΡς
ΓΡ
ΓΡς
ΓΡς
ΓΡς
ΓΡς