Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Προχωρούν κανονικά σε απεργία οι εργαζόμενοι των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ την Τετάρτη 25/10.  

Οι έξι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, δεν κάνουν πίσω και η οκτάωρη παγκύπρια απεργία που έχουν εξαγγείλει θα πραγματοποιηθεί κανονικά.  

Αφορά τις ώρες μεταξύ 07:00 και 15:00 στις 25/10 , και θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι των νοσηλευτηρίων του Οργανισμού.  

Σε δηλώσεις προχώρησαν σήμερα οι συντεχνίες, εξηγώντας τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.  

Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι η απεργία είναι αποτέλεσμα της άρνησης του ΟΚΥπΥ να προχωρήσει στη σύναψη συλλογικής σύμβασης, για εργαζομένους που προσλήφθηκαν από την ημέρα που δημιουργήθηκε ο οργανισμός.  

Την ίδια ώρα είναι αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων, ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η  Γ.Γ. της ΠΕΟ κ. Χαραλάμπους, τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται συζητήσεις χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.  

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε το βασικό δικαίωμα των εργαζομένων, να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω συλλογικής σύμβασης, να εφαρμοστεί στην πράξη. 

Γ.Γ. ΠΕΟ: Ροκάνισμα χρόνου από πλευράς ΟΚΥπΥ

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι η Γ.Γ. της ΠΕΟ, κ. Χαραλάμπους, επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο να γίνει η απεργία καθώς εδώ και δύο χρόνια προσπαθούν για το αυτονόητο: για μια συλλογική σύμβαση που να καλύπτει τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ή τριών «ταχυτήτων».  

Από πλευράς ΟΚΥπΥ, όπως δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, υπήρξε ένα ροκάνισμα χρόνου, ενώ μέσα από ειδική τεχνική επιτροπή διαπιστώθηκε ότι τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν απέχουν από όσα ο οργανισμός προτίθετο να δώσει μέσα από τα προσωπικά συμβόλαια. «Είναι προφανές ότι ο οργανισμός θέλει να αποφύγει τις ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν σε άλλους ημιδημόσιους οργανισμούς», ανέφερε η κ Χαραλάμπους.  

 «Δυστυχώς ο ΟΚΥπΥ μέχρι και σήμερα δεν έχει κάποια κίνηση»,  πρόσθεσε η ΓΓ της ΠΕΟ, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι το θέμα αυτό αφορά και την ίδια την κυβέρνηση.  

«Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί. Είναι υπέρ ένας ημιδημόσιος οργανισμός να μην έχει συλλογική σύμβαση; Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που λέει η Κυβέρνηση ότι θέλει να προωθήσει τις συλλογικές συμβάσεις», δήλωσε συγκεκριμένα.  

Παράλληλα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ως προς την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς η ανασφάλεια και η έλλειψη σωστών δομών, προοπτικής και οργάνωσης, αναγκάζει τους εργαζόμενους να αναζητήσουν άλλη δουλειά.  

«Αυτό είναι εις βάρος και της προσπάθειας που καταβάλουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι λειτουργικά βιώσιμα και με προοπτική στο Γενικό Σύστημα Υγείας», κατέληξε η κ. Χαραλάμπους.