Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο κόκκινο βρίσκονται οι κυπριακές αρχές ασφαλείας, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς τα όσα τρομοκρατικά εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, οδήγησαν σε νέα αξιολόγηση των μέτρων τα οποία ήδη λαμβάνονται.

Στη λίστα των συμφερόντων ξένων κρατών, που αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου, καθημερινά προστίθενται και νέοι χώροι, στη βάση αξιολόγησης των πληροφοριών που λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό, όπως έλεγε αρμόδια πηγή στον ΑΝΤ1, είναι το γεγονός ότι σήμερα οι χώροι αυτοί αυξήθηκαν σε παγκύπρια βάση στους εξήντα.

Ανάμεσα  σε αυτούς τους χώρους περιλαμβάνονται πρεσβείες και προξενεία, υποδομές, επιχειρήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων και σχολεία. 

Για την ασφάλεια των χώρων αυτών που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες, καθημερινά εργάζονται πέραν των 150 μελών της δύναμης.

Η σχετική λίστα αναλύεται καθημερινά σε συνεργασία με την κυπριακή υπηρεσία πληροφοριών, η οποία επίσης παρακολουθεί στενά τα όσα τεκταίνονται.

Ετοιμότητα για διαμαρτυρίες

Την ίδια ώρα, πρόεδρος της δημοκρατίας και αρχηγός αστυνομίας είναι σε συνεχή επαφή, με τον δεύτερο να ενημερώνει συνεχώς τόσο για τα μέτρα όσο και για τις πληροφορίες που συλλέγονται.

Η ύψιστη ετοιμότητα καταγράφεται για συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και στις οποίες αναφέρθηκε σε δηλώσεις και ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Γίνονται διαδηλώσεις, είναι αναφαίρετο δικαίωμα να γίνονται, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα είμαστε μια  δημοκρατική χώρα. Από κει και πέρα εκδηλώσεις οι οποίες προάγουν  δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα στην Κύπρο θέλω να το ξεκαθαρίσω. Αλλά εκδηλώσεις που θα επιχειρηθεί να προωθηθεί μίσος ή να δημιουργηθούν δεδομένα τα οποία  θα είναι  επικίνδυνα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η Κύπρος είναι μια χώρα που φιλοξενεί και Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους και υπηκόους από όλες τις χώρες της περιοχής είμαστε μια δημοκρατική χώρα πρότυπο και δεν θα πρέπει οτιδήποτε να γίνει που θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εμφανή είναι και τα μέτρα σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα παρά το γεγονός ότι, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές της αστυνομίας, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία στην παρούσα φάση που να ανησυχεί τις Κυπριακές αρχές.