Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σύγχυση και αναπάντητα ερωτήματα, προκάλεσαν στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών, οι διαφορετικές ερμηνείες νόμων που ισχύουν ή και νόμων που δεν ισχύουν μεταξύ, υπουργείου Οικονομικών και Νομικής Υπηρεσίας από την μια, και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από την άλλη, με επίκεντρο τις πολλαπλές συντάξεις των αξιωματούχων του κράτους.

Το θέμα προέκυψε κατά την συζήτηση τεσσάρων προτάσεων νόμου, για ένα νέο πλαίσιο καταβολής συντάξεων σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους και για διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στις υφιστάμενες νομοθεσίες.

Όπως αποκάλυψε στους εμβρόντητους βουλευτές, ο Γενικός Ελεγκτής, με βάση νομοθεσία του 1980 που είναι σε ισχύ, αναστέλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, οι συντάξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, των Υπουργών, βουλευτών, και όλων των αξιωματούχων, εκείνης της εποχής,. Μάλιστα, ο νόμος κρίθηκε συνταγματικός σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και πρόσθεσε, πως:

-Νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2011, για απαγόρευση των πολλαπλών συντάξεων...κρίθηκε το 2014 ως αντισυνταγματική. Με το αιτιολογητικό ότι οι συντάξεις είναι περιουσιακό στοιχείο. (Δεν ακυρώθηκε όμως ο νόμος του 1980 και άρα είναι σε ισχύ ακόμη και σήμερα).

-Ωστόσο, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευση του έκρινε πως και ο Νόμος του 1980 που είχε κοινά στοιχεία με το νόμο του 2011 που κρίθηκε σντισυνταγματικός, δεν έπρεπε να εφαρμόζεται και ακυρώνονται παντελώς όλες οι πρόνοιες για αναστολή των συντάξεων.

Έτσι επανήλθε το καθεστώς των πολλαπλών συντάξεων, αφού το υπουργείο Οικονομικών θεώρησε επαρκή την θέση της Νομικής Υπηρεσίας.

«Ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει μια νομοθεσία είναι το Ανώτατο Δικαστήριο και κανένας άλλος. Από κει και πέρα αυτό αφορά την γνωμάτευση, μια γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, που και εμείς σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά ενημερωθήκαμε, ότι υπήρχε», σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστίνα Ερωτοκρίτου. Σε παρέμβαση της η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα ετοιμαστεί ολιστική λύση, για τις πολλαπλές συντάξεις, με νέο νομοσχέδιο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επισήμανε:

-Οχι στις πολλαπλές συντάξεις.

-Δεν μπορούν να συντρέχουν συντάξεις με αξιώματα.

-Δεν μπορούν να παραχωρούνται συντάξεις, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε αξιωματούχους.

Λαύροι εμφανίστηκαν όλοι οι βουλευτές, κάνοντας λόγο για στρεβλή κατάσταση που αποτελεί πρόκληση προς την κοινωνία και χαιρέτισαν τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταθέσει ολιστική λύση.

«Ζητούμενο για τη Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και για τον Γενικό Ελεγκτή, είναι όπως σύντομα εξευρεθούν συνολικές λύσεις, που συνταγματικά να είναι ορθές. Έτσι ώστε να μειωθεί, δηλαδή, και ο κίνδυνος να καταπέσουν στα δικαστήρια», δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς.

«Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη, συνιστά πρόκληση προς την κοινωνία και πρέπει να αλλάξει.», επισήμανε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς.

« Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση, να βάλουμε νερό στο μύλο του λαϊκισμού και της προσπάθειας εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων», επισήμανε ο Σωτήρης Ιωάννου.

«Θα αναμένουμε εντός εύλογου χρονικού περιθωρίου, να έχουμε ενώπιον μας ως επιτροπή (Οικονομικών) το κρατικό νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους.

« Το θέμα του ασυμβίβαστου, το οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθεί, στην υπό επεξεργασία, νομοθεσία», σημείωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης.

Δηλαδή, εξήγησε, όσοι κατέχουν αξιώματα, να μην μπορούν να ασκούν εργασία και κυρίως οι βουλευτές.