Τηλεόραση Ραδιόφωνο

«Πρόκληση» χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, το γεγονός ότι η κατώτατη σύνταξη ορίζεται στα 395 ευρώ, την στιγμή που συνταξιούχοι αξιωματούχοι λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις χιλιάδων ευρώ. 

Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι, ο γ.γ. της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, επέκρινε την δυσαναλογία που επικρατεί στα ποσά των συντάξεων. Σοβαρές ήταν οι επικρίσεις και από τους συνέδρους στο σημερινό συνέδριο συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.  

Ανεπίτρεπτο κρίνεται την ώρα που η κατώτατη σύνταξη να ορίζεται στα 395 ευρώ, με την κοινωνική σύνταξη να είναι ακόμα πιο χαμηλή, ενώ στον αντίποδα να παραχωρούνται πολλαπλές συντάξεις σε άτομα που λαμβάνουν συντάξεις χιλιάδων ευρώ.  

Αναφορά έκανε ο κ. Σκαρπάρης στην προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση Χριστόφια για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να περιοριστούν οι πολλαπλές συντάξεις. Ωστόσο στην εφαρμογή της τροποποίησης υπήρξαν αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους, οδηγώντας στην υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τους δικαίωσε.  

«Δεν παύει να υπάρχει η πρόκληση», δήλωσε ο κ. Σπαρπάρης συνεχίζοντας πως την πρόκληση αυτή καλείται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να διαχειριστεί, με την σύσταση ενός μελετημένου νομοσχεδίου στη Βουλή. 

Το όριο φτώχιας παραμένει στα 794 ευρώ το μήνα, όπως καθορίστηκε πριν δέκα χρόνια καθιστώντας αδύνατο κάποιος να ανταπεξέλθει στα σημερινά δεδομένα.  

Όπως δήλωσε οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάργηση των επιδοτήσεων και την ακρίβεια, χωρίς να έχουν λάβει καμία αύξηση από το καλοκαίρι του 2022, με το ενδεχόμενο αύξησης να εξετάζεται τον Ιανουάριο του 2024.  

«Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει». Με αυτό τον τρόπο ερμηνεύει ο κ. Σπαρπάρης την κατάργηση επιδότησης στα καύσιμα και στο ρεύμα, την στιγμή που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αντισταθμιστικά μέτρα.  

Αντ' αυτού, ενάντια στην ακρίβεια αποφασίστηκε ο μειωμένος ΦΠΑ σε προϊόντα όπως ο καφές και η ζάχαρη, που «χαρίζει» 1-2 σεντ ανά μήνα, κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.