Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ολομελεια βουλης βουλευτες

Το τριήμερο 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με ενημέρωση από τη Βουλή.

Σύμφωνα με προκαταρκτικό πρόγραμμα, η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αρχίζει τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών θα βρεθεί αργότερα την ίδια ημέρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε τον προϋπολογισμό στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στις 4 Οκτωβρίου και αυτός κατατέθηκε επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 5 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη των διαδικασιών για συζήτησή του και ψήφισή του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός με δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανέρχεται στο 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% του ΑΕΠ.

Παρουσιάζει έσοδα που ανέρχονται σε €9.892 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι δαπάνες (εξαιρουμένων των δαπανών για την αποπληρωμή δανείων και Επενδύσεων) αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,7% και να φτάσουν τα €10.584 εκατομμύρια.

Το σύνολο των δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού του 2024 (περιλαμβανομένων των αποπληρωμών δανείων, τόκων και επενδύσεων) ανέρχεται σε €13.040,7 εκ. Η κατανομή των δαπανών στις τρεις βασικές κατηγορίες δαπανών έχει ως ακολούθως, (α) δαπάνες Παγίου Ταμείου €4.340,8 εκ., (β) Τακτικές δαπάνες €7.221,1 εκ., και (γ) Αναπτυξιακές δαπάνες €1.478,8 εκ.