Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Σε μία άνευ προηγουμένου προκλητική ενέργεια προχώρησε ψευδοκράτος. Μετέτρεψε τον ιστορικό ναό της Αγίας Άννας στην κατεχόμενη Κυθρέα σε γυμναστήριο του μποξ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε άδεια σε τρεις έποικους για να στήσουν ρινγκ εντός του ιερού χώρου και στο σημείο όπου βρισκόταν το εικονοστάσι, να κρεμμάσουν σάκους εκγύμνασης από την οροφή της εκκλησίας και να κρεμάσουν τις σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

«Μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου και απαράδεχτη βεβήλωση του ιερού ναού της Αγίας Άννας στην ενορία Συρκανιάς στην Κυθρέα, αυτός είναι δυστυχώς ο σεβασμός που δείχνουν στα ιερά και τα αίσια μας», τόνισε ο Δήμαρχος της Κυθρέας, δρ Πέτρος Καρεκλάς.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Κυθρέας η εκκλησία είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά το 1974 ενώ πριν από μερικά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί.

Μετά από πρωτοβουλίες του δήμου και εθελοντών από την Κυθραία η εκκλησία καθαρίστηκε και επιδιορθώθηκε ενώ πρόσφατα στήθηκε σε αυτή και ένα εικονοστάσι, με την ελπίδα οι καμπάνες του ναού θα ηχούσαν ξανά στις 9 του Δεκέμβρη, ημέρα της γιορτής της Αγίας Άννας.

«Η προσδοκία μας ήταν κάποια στιγμή να κάνουμε αίτηση να πάμε να την λειτουργήσουμε ξανά ως ιερό ναό, αντί αυτού την μετέτρεψαν σε γυμναστήριο του μποξ», σημείωσε ο Δήμαρχος της Κυθρέας.

Το ξύλινο εικονοστάσι δεν υπάρχει πλέον. Οι Τούρκοι το αφαίρεσαν και κανείς δεν γνωρίζει που έχει μεταφερθεί. Κάτι που προκαλεί θλίψη και οργή στους Κυθρεώτες.

«Τώρα που σας μιλώ είμαι σε μια Προσκυνηματική εκδρομή με πολλούς Κυθρεώτες οι οποίοι είναι ανάστατοι και πολύ θλιμμένοι για την κατάντια και για το ότι μια πολύ εκκλησία με την οποία έχουν συνδεθεί πολλοί Κυθρεώτες έχει μετατραπεί σε γυμναστήριο αντί να είναι χώρος λατρείας», ανέφερε ο δρ Καρεκλάς.

Ο δήμαρχος Κυθρέας διαβεβαίωσε ότι θα προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για καταγγελία της προκλητικής αυτής ενέργειας του ψευδοκράτους.