Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Φλέγεται ξανά η Μέση Ανατολή. Η Χαμάς απειλεί με επέκταση των μαχών, την ώρα που το Ισραήλ αρχίζει χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών αυξάνεται δραματικά. Ο πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός ανέρχεται σε 100 νεκρούς Ισραηλινούς και πάνω από 800 τραυματίες. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ αυξήθηκε σε 198, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας, ενώ περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.

Διαβάστε ακόμη: 

-Το χρονικό της σύγκρουσης στο Ισραήλ - «Μας σφάζουν, δεν υπάρχει στρατός»
- Ανάλυση: Πως πιάστηκε στον ύπνο το Ισραήλ; (ΒΙΝΤΕΟ)
-Στον ΑΝΤ1 ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο: «Οι τρομοκράτες θα πληρώσουν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ηχούν σειρήνες στο Ισραήλ - «Μπαράζ» επιθέσεων με 150 ρουκέτες από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ

Το βράδυ του Σαββάτου (7/10) ήχησαν ξανά οι σειρήνες πολέμου, λόγω καταιγισμού τουλάχιστον 150 ρουκετών κατά του Τελ Αβίβ από τη Γάζα. Από την πλευρά του το Ισραήλ διεξάγει ιστορική επιχείρηση απέναντι στη Χαμάς που προχώρησε και στον βραδινό βομβαρδισμό.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Ισραήλ ανέφερε την κατάρρευση ενός κτηρίου στην καρδιά της πρωτεύουσας μετά από πυραυλική επίθεση, ενώ δύο τραυματίες διασώθηκαν από αυτό.

Οι ομάδες διάσωσης ερευνούν το κτήριο για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Εκτός από το περιστατικό στο Τελ Αβίβ, αναφέρθηκαν άλλα τέσσερα πυραυλικά χτυπήματα στο κεντρικό Ισραήλ, στο Holon, Bat Yam, and Givatayim.

Το «Μπαράζ» επιθέσεων με 150 ρουκέτες το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωσε η ίδια η Χαμάς, ενώ ανέφερε πως ήταν απάντηση στη ρουκέτα που συνέτριψε πύργο 11 ορόφωνστη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν τις τρομακτικές εξελίξεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

 

Απόψε, ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για διακοπή ηλεκτροδότησης στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο παλαιστινιακός θύλακας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ισραήλ και σε εισαγωγές καυσίμων για την ηλεκτροδότηση του.

Al Jazeera: Τέσσερις νεκροί στη Δυτική Όχθη - Ανάμεσά τους και ένα 13χρονο αγόρι


Τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο παιδί σκοτώθηκαν νωρίτερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μετέδωσε το Al Jazeera. Προς το παρόν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του ανήλικου παιδιου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης ο Ahmad Abdel Nasser Rabi σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στην Qalqilia, δήλωσε το υπουργείο. Μάλιστα εδώ και λίγη ώρα οι φωτογραφίες των θυμάτων έχουν αρχίσει να κάνουν τον γύρο των social media. Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ δήλωσε πως το 2023 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους από το 2006 όταν και ξεκίνησε να κάνει καταγραφή των θυμάτων.

Από τις πλέον μεγαλύτερες συγκρούσεις των δυο πλευρών

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες και πλέον αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυο πλευρών, τουλάχιστον από το 2005 και τη δεύτερη Ιντιφάντα των Παλαιστινίων.

Σύγκρουση η οποία έχει έντονο γεωπολιτικό αντίκτυπο και προεκτάσεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, πιάστηκαν εξ απήνης,  ήταν εντελώς απροετοίμαστες για την έκταση της επίθεσης, θεωρώντας ότι η ΧΑΜΑΣ δεν θα προχωρούσε σε κλιμάκωση των μικρών τοπικών επιθέσεων κατά μήκος του φράκτη που χωρίζει τη λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά εδάφη.

Οι σειρήνες σε περιοχές του νότιου Ισραήλ εξακολουθούν να ηχούν, ενώ Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να κατέχουν θέσεις στην παραμεθόριο περιοχή όπου μαίνονται μάχες.

Οι Παλαιστίνιοι, σε μια πολύ καλά σχεδιασμένη και προετοιμασμένη επίθεση, πιθανόν με την καθοδήγηση Ιρανών αξιωματικών όπως εικάζουν αναλυτές, πέρασαν στα ισραηλινά εδάφη με οχήματα, πεζή, με σκάφη δια θαλάσσης ακόμη και αλεξίπτωτα.

Πλέον η αντίδραση των Ισραηλινών μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ισοπεδωτική, με την αντεπίθεση υπό την επωνυμία σιδηρούν ξίφος να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επιθέσεις πραγματοποιούνται από αέρος και θαλάσσης πλήττοντας στόχους στα Παλαιστινιακά εδάφη, ενώ πριν από λίγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την πραγματοποίηση χερσαίας επίθεσης εναντίον της Γάζας.

Κλάσεις εφέδρων του ισραηλινού στρατού παρουσιάζονται εκτάκτως από το πρωί στις μονάδες τους. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι φωτογραφία του τέως πρωθυπουργού της χώρας Ναφτάλι Μπένετ ντυμένου στα χακί να παρουσιάζεται στη μονάδα του. Υπάρχει ωστόσο και η παράμετρος των ομήρων που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς, στρατιώτες και πολίτες, που σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί ως χαρτί από την ισλαμιστική οργάνωση, που συνεχίζει να απειλεί με νέα χτυπήματα, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια μάχη που έχει ξεκινήσει και η οποία θα επεκταθεί, θα κλιμακωθεί και θα βαθύνει.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς κρατά Ισραηλινούς πολίτες και στρατιωτικούς στη Γάζα

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ και ένας διπλωμάτης με γνώση του θέματος δήλωσαν στους ΝΥΤ ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν την ομηρία Ισραηλινών στρατιωτικών και πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς υποστήριξε ότι πήρε «μεγάλο αριθμό» ισραηλινών ομήρων το Σάββατο.

Ο αρχηγός της Χαμάς δηλώνει ότι οι μάχες θα επεκταθούν στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ

Ο αρχηγός της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία.

Σε ομιλία του ο Χανίγια τόνισε ότι ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις σκοπεύουν να επεκτείνουν την εν εξελίξει μάχη στη Γάζα στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

«Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας» είπε.

Η Τουρκία εκ νέου παρουσιάστηκε ως αυτόκλητος διαμεσολαβητής για εκτόνωση της κρίσης

Πριν από μόλις δυο μήνες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φιλοξένησε στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα τον ηγέτη της Χαμάς.

Πολλά στελέχη της συγκεκριμένης οργάνωσης που χαρακτηρίζεται από τις πλείστες χώρες του πλανήτη ως τρομοκρατική έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Συγκεντρώνουν χρηματοδότηση πολλές φορές με την στήριξη της τουρκικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών.

Το απόγευμα η Άγκυρα εμφανίστηκε έτοιμη να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή για τερματισμό της σύγκρουσης, ρόλο που παραδοσιακά διαδραματίζει η Αίγυπτος. 

Εντούτοις η απόπειρα της Άγκυρας θα πέσει στο κενό, αφού όλα συνηγορούν ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας γενικευμένης σύγκρουσης, λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νεντανιάχου  για μάχη μέχρι ολοκληρωτική επικράτηση.

Ενώ στον αντίποδα ο Μοχαματ Νταίφ διοικητής τη ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς έκανε λόγο για την αρχή μιας νέας επιχείρησης για κατάκτηση της Ιερουσαλήμ.

Οι τελευταίες αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα

Πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις επιθέσεις και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη.

Πριν από λίγο πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νεντανιάχου, με τον αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει την πλήρη στηριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρεσβεία της Παλαιστίνης η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η συνέχιση της αδικίας και της καταπίεσης στην οποία είναι εκτεθειμένος ο παλαιστινιακός λαός είναι ο λόγος πίσω από αυτή την εκρηκτική κατάσταση.

Δείτε ζωντανή εικόνα από όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Σε τρεις στόχους επικεντρώνεται το Ισράηλ: «Να τους κάνουμε να πληρώσουν βαρύ τίμημα»

Την πλήρη εκκαθάριση των εδαφών του Ισραήλ από τους ένοπλους της Χαμάς, οι οποίοι εισέβαλαν στη χώρα σήμερα το πρωί, έθεσε σαν πρωταρχό στόχο του ισραηλινοού στρατού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας.

«Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Ο πρώτος μας στόχος είναι πρώτα απ' όλα να καθαρίσουμε την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους οικισμούς που δέχθηκαν επίθεση» είχε στους συνομιλητές του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο δεύτερος στόχος, ταυτόχρονα, είναι να απαιτήσουμε από τον εχθρό να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα για όσα έχει κάνει ως τώρα. Ο τρίτος στόχος είναι να οχυρωθούν άλλα πεδία, ώστε κανείς να μην τολμήσει και κάνει το λάθος να μπει σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι «στον πόλεμο, πρέπει κανείς να διατηρεί την ψυχραιμία του. Καλώ όλους τους πολίτες του Ισραήλ να ενωθούν, προκειμένου να πετύχουμε τον ύψιστο στόχο μας, τη νίκη».
 

Αύριο η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για το Παλαιστινιακό ζήτημα θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, μετά την κλιμάκωση συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του ΣΑ αυτό τον μήνα είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
 

 

υτρ