Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτυ

«Οι τρομοκράτες θα πληρώσουν ακριβά αυτό που έκαναν. Έκαναν ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσουν.» Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Ορέν Ανολίκ, μιλά στον ΑΝΤ1, συγκλονισμένος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά της χώρας του και τις εικόνες της φρικαλεότητας.

«Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, δεν ξέρουμε ακόμη ακριβώς, τρομοκράτες, πέρασαν τα σύνορα, διείσδυσαν σε ισραηλινές πόλεις και χωριά και πυροβολούσαν αμάχους, σκότωναν οικογένειες, πήγαιναν από το ένα σπίτι στο άλλο. Αυτή είναι μια φρικιαστική κατάσταση. Ένας εφιάλτης. Άνθρωποι που κρύβονταν στα καταφύγια στις πόλεις, άκουγαν τους τρομοκράτες στην άλλη πλευρά της πόρτας να προσπαθούν να εισβάλουν στα καταφύγια. Μιλάμε για μητέρες με παιδιά, που μιλούσαν ψιθυριστά στο τηλέφωνο και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Είναι μια φρικτή κατάσταση, είναι ο ορισμός του τρόμου.», επισήμανε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Κύπρο διαμηνύει ότι το Ισραήλ θα υπερασπιστεί εαυτόν, ενώ εκτιμά ότι η σημερινή επίθεση των μαχητών της Χαμάς, αλλάζει πλήρως την κατάσταση και τα δεδομένα επί του εδάφους.

«Αυτό αλλάζει την κατάσταση. Και δεν θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν προηγουμένως. Δεν θα επιτρέψουμε ξανά στην τρομοκρατική οργάνωση να μας επιτεθεί, όποτε θεωρεί ότι μπορεί να το πράξει.  Θα επιτεθούμε και θα εξολοθρεύσουμε και θα καταστρέψουμε όλους εκείνους τους τρομοκράτες που μας επιτέθηκαν. Αυτό θα γίνει σίγουρα.», τόνισε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο.

Διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ δεν θεωρεί εχθρούς του τους ανθρώπους της Γάζας, έστρεψε τα πυρά του κατά του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς το, το κεφάλι του φιδιού.

«Το Ιράν προσπαθεί εδώ και καιρό να πληγώσει και να βλάψει το Ισραήλ και είναι πολύ ενεργό εδώ και χρόνια στο να στέλνει όπλα, οδηγίες, χρήματα και διαταγές, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει το αποτύπωμα του Ιράν σε αυτό. Το γνωρίζουμε. Παρ΄ όλα αυτά τώρα επικεντρωνόμαστε στην υπεράσπιση των πολιτών μας, διασφαλίζοντας ότι θα επιστρέψουν όλα στην κανονικότητα και διασφαλίζοντας ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν το τίμημα των πράξεών τους.», επισήμανε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο.

Εκτίμησε δε, ότι τα γεγονότα δεν πρόκειται να επηρεάσουν την την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας.

«Δεν νομίζω ότι θα επηρεαστεί η διαδικασία, βλέπουμε μια μάχη στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να φέρουν την σταθερότητα, την ανάπτυξη, την ειρήνη, που γνοιάζονται για τους ανθρώπους και αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για τους πολίτες, αυτούς που δεν ενοχλούνται να σκοτώνουν αδιακρίτως πολίτες στο βωμό μιας ιδεολογίας.», ανέφερε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο. 

Έντονη καταδίκη

Στο πλευρό του Ισραήλ η Κύπρος. Με ανάρτησή στην πλατφόρμα X, ο ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης, καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις της Χαμάς.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις φρικιαστικές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα, που είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων. Προσωπικά εκφράζω την βαθιά μου συμπαράσταση σε όλους τους πληγέντες. Η Κύπρος στέκεται σταθερά αλληλέγγυα με το Ισραήλ και υποστηρίζει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν, επικοινώνησε ο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, ενώ την βαθιά εκτίμηση του Ισραήλ για την συμπαράσταση , εξέφρασε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο.

«Είμαι συγκινημένος από την υποστήριξη που λαμβάνουμε από το πρωί από αξιωματούχους και απλούς πολίτες. Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη από την Κύπρο, ο κόσμος κατανοεί την κατάσταση, μας στέλνει τις σκέψεις και τις προσευχές του και κατανοούν και την θέση του Ισραήλ, το δικαίωμα του Ισραήλ στην υπεράσπιση του εαυτού του.», σημείωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο.

Αισθανόμαστε ότι έχουμε ένα φίλο, ο οποίος στις δύσκολες στιγμές, στέκεται στο πλευρό μας, κατέληξε.