Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αποβλητα

Θάβουμε τριπλάσια σκουπίδια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν η Κύπρος είναι ανάμεσα κράτη-μέλη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τον στόχο της επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσης του 55 % των αστικών αποβλήτων έως το 2025. 

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως πρώτο μέλημα για τη διαχείριση των αποβλήτων, την μείωση της παραγωγής τους, και ακολούθως την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση ενέργειας, έχοντας ως έσχατη λύση το θάψιμο, στην Κύπρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Οικολόγων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τα θάβουμε σχεδόν όλα.

«Είμαστε πολύ πίσω, πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι, να σταματήσουν τις δικαιολογίες και να πάρουν μέτρα. Όλα αυτά όταν έρθει το πρόστιμο θα το πληρώσει το κράτος ή θα μεταφέρουν τη χρέωση στους πολίτες», διερωτάται ο κ. Θεοπέμπτου.

Ξεκινήσαμε λάθος από την πρώτη μέρα της ένταξης μας στην ΕΕ, συμπλήρωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η Κύπρος θα μπορέσει να εφαρμόσει, όπως υποχρεούται, από τον ερχόμενο Ιούνιο την κοινοτική νομοθεσία.

«Έχουμε μεγάλη έγνοια αν είναι έτοιμες οι υπηρεσίες, οι δήμοι και οι κοινότητες για αν εφαρμοστεί η νομοθεσία», δήλωσε.

Βάση της νομοθεσίας από τον Ιούνιο του 2024, η ανακύκλωση θα είναι υποχρεωτική για όλους και κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να προμηθευτεί ξεχωριστό κάδο για τα οργανικά απόβλητα.

Τα ανακυκλώσιμα απόβλητα θα συλλέγονται ξεχωριστά ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει να αγοράζουμε σακούλες από την τοπική αρχή, σε τιμή μάλιστα που θα καθορίζεται από το κόστος συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων.

«Δε θα υπάρχει χρέωση για τα σκουπίδια όπως έχουμε τώρα, γιατί το κόστος συλλογής του σκουπιδιού θα είναι στην τιμή του», είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Οικολόγων, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία μιλά για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της τάξης του 55% μέχρι το 2025, στην Κύπρο του σήμερα το ποσοστό αυτό παραμένει στο μηδέν.