Τηλεόραση Ραδιόφωνο
]-π

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρότεινε, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (03/10), να υπάρξουν τρόποι να ευλογήσει τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, απαντώντας σε πέντε συντηρητικούς καρδιναλίους που τον προκάλεσαν να επιβεβαιώσει την εκκλησιαστική διδασκαλία για την ομοφυλοφιλία πριν από μια μεγάλη συνάντηση όπου οι LGBTQ+ καθολικοί είναι στην ημερήσια διάταξη.

Το Βατικανό δημοσίευσε, τη Δευτέρα (02/10), μια επιστολή που έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος στους καρδιναλίους στις 11 Ιουλίου, αφού έλαβε μια λίστα με πέντε ερωτήσεις από αυτούς μια μέρα νωρίτερα. Σε αυτήν, σύμφωνα με τον Guardian, ο Πάπας Φραγκίσκος προτείνει ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να μελετηθούν εάν δεν συγχέουν την ευλογία με το μυστήριο του γάμου.

Επισημαίνεται ότι το Βατικανό θεωρεί ότι ο γάμος είναι μια ακατάλυτη ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ως εκ τούτου, αντιτίθεται εδώ και καιρό στους γάμους των ομοφυλοφίλων. Παρ' όλα αυτά, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει την υποστήριξή του σε αστικούς νόμους που επεκτείνουν τα νομικά οφέλη σε συζύγους του ίδιου φύλου και καθολικοί ιερείς σε μέρη της Ευρώπης έχουν ευλογήσει ενώσεις ομοφυλοφίλων χωρίς την αποδοκιμασία του Βατικανού.

Η απάντηση του Πάπα Φραγκίσκου στους καρδιναλίους, ωστόσο, σηματοδοτεί μια αντιστροφή από την τρέχουσα επίσημη θέση του Βατικανού. Σε ένα επεξηγηματικό σημείωμα το 2021, η Σύνοδος για τη Διδασκαλία της Πίστης δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει τις ενώσεις ομοφυλοφίλων επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Στη νέα του επιστολή, ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας αλλά, απαντώντας στην ερώτηση των καρδιναλίων σχετικά με τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις και την ευλογία, σημείωσε ότι η «ποιμαντική φιλανθρωπία» απαιτεί υπομονή και κατανόηση και ότι οι ιερείς δεν μπορούν να γίνουν δικαστές «που μόνο αρνούνται, απορρίπτουν και αποκλείουν».

«Για τον λόγο αυτό, η ποιμαντική σύνεση πρέπει να διακρίνει επαρκώς αν υπάρχουν μορφές ευλογίας, που ζητούνται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα, οι οποίες δεν μεταδίδουν μια λανθασμένη αντίληψη για τον γάμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος προσθέτοντας: «Διότι όταν ζητείται μια ευλογία, εκφράζεται ένα αίτημα για βοήθεια από τον Θεό, μια έκκληση να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα, μια εμπιστοσύνη σε έναν πατέρα που μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα».

Ακόμα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποστήριξε ότι υπάρχουν καταστάσεις που αντικειμενικά «δεν είναι ηθικά αποδεκτές», αλλά η ίδια «ποιμαντική φιλανθρωπία» απαιτεί να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ως αμαρτωλοί που μπορεί να μην ευθύνονται πλήρως για την κατάστασή τους. Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τις επισκοπές ή για τις επισκοπικές διασκέψεις να μετατρέψουν αυτή την ποιμαντική φιλανθρωπία σε σταθερούς κανόνες ή πρωτόκολλα, τονίζοντας ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση «επειδή η ζωή της Εκκλησίας κινείται σε διαύλους πέρα από τους κανόνες».

Πηγή: ieidiseis.gr