Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Αντιδρώντας στη μη εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε από τους τυροκόμους, τους αγελαδοτρόφους και τους αιγοπροβατοτρόφους στις 22 Ιουλίου 2022, οι αιγοπροβατοτρόφοι προειδοποιούν ότι θα κατέλθουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, πιθανώς στις 23 Οκτωβρίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Πέμπτη, παρουσία και εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και του Προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, οι οργανώσεις των αιγοπροβατοτρόφων ανέφεραν ότι αναγκάζονται να υποβάλουν στον Υπουργό Γεωργίας τρία αιτήματα, με σκοπό να προφυλάξουν το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ.

Σε ανακοίνωση που στάληκε το Σάββατο στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι τα αιτήματα περιλαμβάνουν την έκδοση νέου διατάγματος το οποίο να καθορίζει το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χαλλουμιού από το τρέχον επίπεδο στο 25% από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, 35% από 1η Ιανουάριου 2024 και την πλήρη εφαρμογή του ΠΟΠ την 1η Ιουλίου 2024, το οποίο είναι 51%, την ακύρωση κάθε ενέργειας για επέκταση της μεταβατικής περιόδου κατά 5 χρόνια, άμεσους εντατικούς, συστηματικούς, αυστηρούς, και διαφανείς ελέγχους στους τυροκόμους για την τήρηση των κανόνων του ΠΟΠ για το χαλλούμι.

Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό πιθανότατα στις 23 Οκτωβρίου.

"Παρά την κατεπείγουσα ανάγκη της επίλυσης των προβλημάτων αποφασίστηκε όπως δοθεί το εύλογο χρονικό διάστημα των 25 ημερών στη κυβέρνηση με την ελπίδα να εργαστεί και λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να προστατεύσει τον κατά κοινή ομολογία “λευκό χρυσό” της Κύπρου, το ΠΟΠ χαλλούμι", αναφέρουν.

Επιπλέον, αποφάσισαν την αποστολή επιστολής στον Διευθυντή Αγροτικού Τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Οκτωβρίου 2023 για να εξηγηθούν οι λόγοι του να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος για πέντε χρόνια.

"Η κατάχρηση της δεκαετούς μεταβατικής περιόδου 2014 - 2024 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας του χαλλουμιού μας και τη δημιουργία ενός υποδεέστερου προϊόντος. Δυστυχώς αντί να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο για να αυξήσουμε την ποιότητα και να προστατεύσουμε τις προδιαγραφές του κατοχυρωμένου ΠΟΠ χαλλουμιού, τη χρησιμοποιούμε για να βάλουμε σε κίνδυνο το ΠΟΠ προϊόν", σημειώνουν.

Αναφέρουν ως παράδειγμα αγωγές εταιρειών εναντίον του ΠΟΠ, μείωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 10% κατά την πεντάμηνη ξηρά περίοδο και παρασκηνιακές προσπάθειες για αλλαγές περαιτέρω προδιαγραφών που δε συνάδουν με το ΠΟΠ χαλλούμι (χωρίς λακτόζη, ψήσιμο σε νερό, ποσόστωση 10%).

Βάση των παραπάνω, αναφέρουν, η επέκταση της μεταβατικής περιόδου όχι μόνο δεν θα βοηθήσει το ΠΟΠ χαλλούμι αλλά θα επιτρέψει τη συνέχεια "του σφετερισμού του παραδοσιακού προϊόντος και την αισχροκέρδεια των γνωστών κύκλων εις βάρος των αιγοπροβατοτρόφων και θα φέρουν το χαλλούμι ΠΟΠ σε πολύ σοβαρές περιπέτειες", αναφέρουν.

Η εφαρμογή του ΠΟΠ τον Ιούλιο του 2024 θεωρείται πλέον άκρως απαραίτητη. "Επισημαίνουμε ότι το χαλλούμι δεν είναι απλά ένα μαζικό και φτηνό προϊόν, αλλά ένα ποιοτικό παραδοσιακό τυρί που πρέπει να διατίθεται στην αγορά με τον σωστό τρόπο και τη σωστή τιμή. Δυστυχώς το χαλλούμι ΠΟΠ έχει χάσει την αξιοπιστία του και οδηγείται προς καταστροφή", υπογραμμίζουν.

Επιπλέον, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου, καθώς, όπως αναφέρουν, το κράτος δεν πραγματοποιεί επαρκείς ελέγχους στο χαλλούμι ΠΟΠ, αλλά ούτε και επιβάλλει ποινές που ουσιαστικά θα αποθάρρυναν την παράνομη παραγωγή και εμπορία του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Αυτός ο μηχανισμός θα αγοράζει χαλλούμι από τα ράφια υπεραγωγών στην Ευρώπη και θα τα υποβάλλει σε ανάλυση. Οποιαδήποτε παρανομία θα καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές της χώρας όπου έγινε η ανάλυση.

"Δεν ανεχόμαστε άλλο την έλλειψη μέτρων για τη διασφάλιση και προστασία από φαινόμενα απομίμησης, επίκλησης ονομασίας και σφετερισμού του χαλλουμιού ΠΟΠ. Δεν ανεχόμαστε άλλο να δουλεύουμε στη ζημιά μας ενώ άλλοι έχουν υπερκέρδη", καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη σύσκεψη είναι η Ομάδα Ποιμνιοτρόφων Περιοχής Ακάμα – Πάφου (ΑΠ) ΛΤΔ, η Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων ΛΤΔ, ο Σύνδεσμος Αιγοπροβατοτρόφων Κύπρου, η Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Λευκωσίας ΛΤΔ, ο ΟΝΑΠ ΛΤΔ, ο Μ - Π.Ο.ΑΙ  ΛΤΔ, η Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού “Ο Ποιμένας” ΛΤΔ και η Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Πάφου (Τσέλιγκας) ΛΤΔ.