Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρτ

Δραστικά και πρακτικά μέτρα, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών από το Λίβανο, και την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας προσώπων από διάφορα κυκλώματα, προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην κυβέρνηση του Λιβάνου, μέσω επιστολής που απέστειλε ο  Υπουργός  Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προς τον Λιβανέζο ομόλογό του.

«Προτείναμε διάφορες ενέργειες  όπως κοινές περιπολίες εκπαίδευση αξιωματούχων  δωρεά κάποιου εξοπλισμού εκτός της ανταλλαγή πληροφοριών που είναι πάρα πολύ σημαντική διότι μέσω αυτή της συνεργασίας έχουν σταματήσει πάρα πολλές βάρκες  από το να έρθουν στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο Υπουργός Εσωτερικών προτείνει, μεταξύ άλλων:

- Δωρεά έξι προαγορασμένων ταχύπλοων, τα δύο 12 μέτρων με ταχύτητα 12 κόμβων παραδοτέα μέχρι το τέλος του 2023 και τα τέσσερα με ταχύτητα 30 κόμβων και παράδοση ως το τέλος του 2024.

- Εκπαίδευση σε οκτώ μέλη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων σε θέματα ελέγχων και επιχειρήσεων.

- Κοινές περιπολίες από τις λιβανικές ναυτικές δυνάμεις και την κυπριακή Λιμενική Αστυνομία εντός των χωρικών υδάτων του Λιβάνου, με τη χρήση σκαφών της Λιμενικής.

- Τεχνική βοήθεια από Κύπριους ειδικούς σε θέματα ναυτιλίας, όπως την επιδιόρθωση και εξοπλισμό μηχανών, σε λιβανικά σκάφη που θα χρησιμοποιούνται κατά της εμπορίας προσώπων.

- Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών εισηγείται στον Λιβανέζο ομόλογό του να υποβάλουν από κοινού πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία να ζητούν κονδύλια για την ανάπτυξη ενός πρακτικού και επιχειρησιακού διμερούς συνεταιρισμού, για την αποτροπή και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «υπολογίζεται πως υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια Σύριοι στο Λίβανο, άρα αντιλαμβάνεστε ο ίδιος είναι μια χώρα 5,6 εκ άρα αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο λίβανος  ο οποίο να επαναλάβουμε δεν λαμβάνει ούτε καν βοήθεια από την ΕΕ».

Κανείς μέχρι τώρα 

Σε αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση παραμένουν, στο μεταξύ, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και η αστυνομία, στη βάση των πληροφοριών ότι επίκεινται μαζικές αφίξεις μεταναστών από το Λίβανο.

Πάντως, εκτός από τους 95 μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν τη Δευτέρα, και έδωσαν τις πληροφορίες πως περισσότερα από πεντακόσια πρόσωπα βρίσκονται στα παράλια της γειτονικής χώρας και αναμένουν να μπουν σε βάρκες για την Κύπρο, δεν έχει καταφθάσει άλλη βάρκα με μετανάστες.

Κωνσταντίνος Ιωάννου – Υπουργός Εσωτερικών

«Μας είπαν θα επιληφθούν του θέματος αλλά αντιλαμβάνεστε και την ιδιόμορφη κατάσταση που υπάρχει στο Λίβανο».

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών ανάφερε στον ΑΝΤ1 πως ακόμη δεν παρήλθε ο κίνδυνος, ωστόσο δεν αποκλείεται τα υπό αναφορά πρόσωπα να έχουν απομακρυνθεί, μετά από ενέργειες της κυβέρνησης του Λιβάνου.  

Αναγκαστικός επαναπατρισμός 

Στη χώρα τους επέστρεψαν αναγκαστικά ψες 16 πρόσωπα από το Πακιστάν, τα οποία παρέμεναν παράνομα στην Κύπρο.

Η επιχείρηση επαναπατρισμού τελούσε υπό τον συντονισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, και σε αυτή συμμετείχαν μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης σε συνεργασία και με τις Ελληνικές Αρχές.

Το ποσοστό επιστροφών και απελάσεων επί των αφίξεων βρίσκεται στο 91%, ενώ η επόμενη πτήση επαναπατρισμού προγραμματίζεται για τις 31 Οκτωβρίου.