Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστες 2

Πονοκεφαλιάζουν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και για πιθανές αυξημένες ροές μεταναστών από Τουρκία. Την περασμένη Κυριακή εξέπνευσε η προθεσμία που δόθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να την εγκαταλείψουν. Παρακολουθούν την κατάσταση οι κυπριακές αρχές και προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Πολλοί υπάκουσαν και ήδη εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη για άλλες τουρκικές πόλεις, αρκετοί όμως, αναζητούν εκ νέου, διέξοδο προς την Ευρώπη, με τις αρχές της Δημοκρατίας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αυξημένες ροές και προς την Κύπρο.

«Οι πληροφορίες είναι ότι διώχνουν χιλιάδες Σύρους, οι οποίοι εκδιώκονται όμως προς τα ανατολικά και χερσαία προχωρούν για επιστροφή. Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση. Είχε κατ΄ επανάληψη αναφέρει ο ΥΠΕΣ ότι υπάρχει αυτή την στιγμή ένα θετικό κλίμα, όμως είναι εύθραυστο και υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, είπε ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΣ Λοΐζος Χατζηβασιλείου».

Η ρευστή κατάσταση θέτει σε επιφυλακή τις αρχές, που αξιολογούν πληροφορίες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα τουρκικά παράλια, από όπου εκκινούν οι βάρκες με τους μετανάστες, ενώ αυξημένα είναι και τα μέτρα κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

«Το μεταναστευτικό δεν είναι εύκολο πρόβλημα και δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να επαναπαυτεί. Τα μέτρα μας αποδίδουν, οι αριθμοί μας βοηθούν μέχρι στιγμής για να μπορούμε να κάνουμε όσο πιο καλά τα υπόλοιπα πράγματα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτούς τους αριθμούς για να προχωρήσουμε καλύτερα», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι προ βδομάδων ο ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είχε θέσει επί τάπητος και την παράμετρο της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας, για να μπορεί να επιτραπεί ο επαναπατρισμός προσφύγων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ασφαλείς. Την άποψη του ΥΠΕΣ συμμερίζονται και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.