Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργεγερ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο ο επί σειρά ετών προϊστάμενος της υπηρεσίας Αγνοουμένων, Ξενοφών Καλλής. Δημοσία δαπάνη η κηδεία του.

Ο Ξενοφών Καλλής, από το Δάλι, εργάστηκε ακούραστα και αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για ανεύρεση των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, αλλά και για τους αγνοούμενους της περιόδου 1963 -64 και 1955 - 59. Ήταν στο πλευρό των οικογενειών των αγνοουμένων και με τον ειλικρινή και ευθύ του χαρακτήρα τύγχανε σεβασμού και αποδοχής και από τους Τουρκοκύπριους, γεγονός το οποίο οδήγησε στην άντληση σημαντικών πληροφοριών για την υπόθεση των αγνοουμένων.

Σπούδασε κοινωνιολογία στο Λονδίνο, χειριζόταν άριστα την αγγλική γλώσσα και έχει αφήσει τεράστιο γραπτό έργο στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκθέσεων και λεπτομερών καταγραφών για το Κυπριακό και τις ανθρωπιστικές πτυχές του.

Ο Ξενοφών Καλλής διετέλεσε σύμβουλος του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου στη Διερευνητική επιτροπή των Αγνοουμένων και εσχάτως σύμβουλος του Προεδρικού Επιτρόπου για ανθρωπιστικά θέματα.

Μεγάλη θλίψη εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα από γραπτή του δήλωση.

Ο ΠτΔ χαρακτήρισε τον αποθανόντα Ξενοφώντα Καλλή ως ακούραστο αγωνιστή.

Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως η κηδεία του τελεστεί δημοσία δαπάνη.

Ολόκληρη η γραπτή δήλωση του ΠτΔ

Πληροφορήθηκα με μεγάλη θλίψη τον θάνατο του φίλου Ξενοφώντα Καλλή, του ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του όσο κανείς άλλος στον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και για την ανεύρεση και εκταφή των λειψάνων των νεκρών της κυπριακής τραγωδίας, ώστε να δοθούν στους συγγενείς τους για κανονική ταφή, σύμφωνα με τις παραδόσεις μας.

Γνώριζα προσωπικά και συνεργάστηκα με τον αποθανόντα, και ήταν ένας ακούραστος αγωνιστής στον αγώνα του κράτους και της κοινωνίας για τους αγνοούμενους και τους πεσόντες μας, με ασύγκριτη ακεραιότητα, υψηλότατο ήθος και μοναδικό ανθρωπισμό.

Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον εκλιπόντα, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως η κηδεία του τελεστεί δημοσία δαπάνη.

Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στους οικείους του.

Πηγή: ΡΙΚ