Τηλεόραση Ραδιόφωνο

«Κατεπείγοντα» κρίνονται τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και το μητρώο των διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων, εν αναμονή νέας συνάντησης των διασωστών στη Βουλή με τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία. Χθες τα κόμματα τάχθηκαν στο πλευρό των διασωστών κατά τη συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν αμέσως τη μισθολογική αναβάθμιση και νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος. «Από το 2011 περιμέναμε έξι χρόνια να διοριστούμε και ακόμη δεν υπάρχουμε πουθενά» δηλώνουν οι διασώστες.

Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, Μιχάλης Αρέστη, τόνισε ότι το κύριο αίτημα είναι η προώθηση των δύο αυτών νομοσχεδίων, πρώτα για το καλό του πολίτη και μετά για τους ίδιους. Ταυτόχρονα, ζητούν το σεβασμό που αξίζει το επάγγελμα. 

Οι διασώστες αυτή την στιγμή υπάγονται στην μισθολογική κλίμακα Α2, ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Αρέστη, προέχει η νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος, και σε μεταγενέστερο στάδιο η κλίμακα είναι ένα θέμα το οποίο θα εξεταστεί. 

Πάνω από δέκα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την εισαγωγή του θεσμού διασώστη - πληρώματος ασθενοφόρου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προωθηθεί για ψήφιση στη βουλή το μητρώο των επαγγελματιών. Ήδη από το 2012, έχει εισαχθεί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 βρίσκεται και στον δημόσιο τομέα.  

«Από το 2011 περιμέναμε έξι χρόνια να διοριστούμε και ακόμη δεν υπάρχουμε πουθενά», δήλωσε ο κ. Αρέστη.  

Αν και τα δύο νομοσχέδια είναι εξίσου σημαντικά και πρέπει να τεθούν άμεσα ενώπιον της Βουλής για ψήφισμα, ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει το νομοσχέδιο για το μητρώο να βγει εκτός του νομοσχεδίου για μια Εθνική Υπηρεσία Ασθενοφόρων και να κατατεθεί άμεσα ξεχωριστά για ψήφισμα.