Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε σήμερα τις εργασίες του Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των ΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι πριν από οκτώ χρόνια, στη Σύνοδο των ΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τα κράτη που συμμετείχαν συμφώνησαν να τεθούν 17 στόχοι που καλύπτουν όλο το φάσμα της αειφόρου ανάπτυξης, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρά τις προσπάθειες βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρόλα αυτά, σήμερα υπάρχουν νέα εργαλεία στη διάθεση των κρατών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, όπως είναι η προηγμένη τεχνολογία, η ψηφιακή μετάβαση, αλλά και η μεγαλύτερη κατανόηση και αντίληψη των προβλημάτων που υπάρχουν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι για να εφαρμοστεί η Ατζέντα 2030 που έχει τεθεί ως στόχος προς την κατεύθυνση της Αειφόρου Ανάπτυξης, πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες και η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει εντός του πολυμερικού συστήματος.

Υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε όλοι να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα αυτό που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των αρχών του Χάρτη των ΗΕ και της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού αυτά είναι η μόνη εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς, επίσης, και για την εφαρμογή των στόχων της Ατζέντας 2030.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι όλα τα κράτη επηρεάστηκαν από τις διάφορες παγκόσμιες κρίσεις, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η απόλυτη ενότητα και η συλλογική δράση αποτελεί το κλειδί μιας επιτυχούς διαχείρισης.

«Είτε θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, αποδεικνύοντας την προσήλωση μας στο μέλλον των γενιών που έρχονται, είτε στεκόμαστε στο περιθώριο και αφήνουμε όλα αυτά για τα οποία έχουμε δουλέψει, να καταρρεύσουν», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Τέλος, ανέφερε ότι τα επόμενα επτά χρόνια θα αποτελέσουν μια δοκιμασία, όπου θα κριθούν οι δράσεις που θα ληφθούν, σημειώνοντας τα τόσα πολλά που μπορούν να επιτευχθούν όταν υπάρχει ενότητα. 

Το Φόρουμ των ΗΕ φέρει τίτλο «Ενότητα και Αλληλεγγύη: Ενδυναμώνοντας το πολυμερικό σύστημα για ενισχυμένη υποστήριξη, συνεργασία, επέκταση και ανασκόπηση».