Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε μια πρόδηλα αήθη επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προέβη ο απόστρατος Τούρκος υποναύαρχος, Τζιχάτ Γιαιτζί.

Κατέθεσε μήνυση εναντίον του υποστηρίζοντας ότι ενήργησε εκτός των ορίων της δικαιοδοσίας του, επειδή χρησιμοποιεί τον τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης».

«Ο ύποπτος Δημήτρης Αρχοντώνης, Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος του Ορθοδόξου Πατριαρχείου της Ινσταμπούλ, Βαρθολομαίος Α΄, αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως «Οικουμενικός» και αντιμετωπίζεται ως αρχηγός κράτους 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων. Επιπλέον, ο ύποπτος, εκτός από τη φράση «Οικουμενικός Πατριάρχης», χρησιμοποιεί και τον τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης», δήλωσε ο Γιαιτζί.

Ο Γιαιτζί, εκ των εμπνευστών του τουρκικού δόγματος της γαλάζιας πατρίδας και γνωστός για τα ρητορικά παραληρήματά του κατά της Ελλάδας, στην μήνυσή του, αφού αναφέρεται σε συγκεκριμένες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά από συναντήσεις του με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αλλά και με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Δένδια, ισχυρίζεται ότι «με τις οικουμενικές του αξιώσεις αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και όλες του οι ενέργειες αποσκοπούν στην διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.»

Τέλος ζητά τη διεξαγωγή έρευνας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, για τα αδικήματα της παράνομης ανάληψης δημοσίου αξιώματος και της διατάραξης της ενότητας και της ακεραιότητας του τουρκικού κράτους.