Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Ιωάννου

Δεν ισχύουν οι αναφορές του Δημάρχου Λεμεσού περί «κόκκινου» της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ανέγερση 600 διαμερισμάτων από τον ΚΟΑΓ, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, λέγοντας ότι το έργο θα προχωρήσει αλλά και πως εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων θα παρουσιαστούν οι πρώτοι πυλώνες της ολοκληρωμένης Στεγαστικής Πολιτικής της Κυβέρνησης σύμφωνα και με τις προεκλογικές διακηρύξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί όπου βρέθηκε σήμερα για να επισκεφτεί τη γαλλική φρεγάτα "Chevalier Paul" πόυ βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης ΕΥΝΟΜΙΑ 4-2023

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Δημάρχου Λεμεσού για τη μη ανέγερση κατοικιών σε περιοχές της πόλης για την στέγαση φτωχών οικογενειών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι επειδή δεν τις άκουσε, δεν θα ήθελε να τις σχολιάσει, επεσήμανε ωστόσο ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ο ΥΠΕΣ θα ανακοινώσει συγκεκριμένο σχέδιο για την στεγαστική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ανά το παγκύπριο.

Έκανε, τέλος, λόγο για «συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένο σχεδιασμό, συγκεκριμένα κίνητρα, τα οποία επεξεργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στην διακυβέρνηση του τόπου».

Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχε και απαντώντας σε αναφορά του Δημάρχου Λεμεσού ο κ. Ιωάννου είπε ότι η πραγματικότητα είναι ότι για τις εν λόγω πολυκατοικίες υπήρχε συνεννόηση με τον ΚΟΑΓ όπως σε τρεις συνολικά φάσεις χτιστούν 600 συνολικά περίπου διαμερίσματα.

Είπε ότι τον περασμένο Μάιο όταν ό ίδιος είχε συνάντηση με τον ΚΟΑΓ, διαφάνηκε πως πέρα από τα €7 εκατ. έλλειμμα που παρουσιάζει ο ΚΟΑΓ για το 2023 λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης μέσω του επενδυτικού προγράμματος - με αποτέλεσμα, όπως είπε ο Οργανισμός να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας - ζητούσε ο ΚΟΑΓ επιπλέον ποσό, ύψους €20 εκατ. για να ξεκινήσει την Α’ φάση του έργου που αφορά την ανέγερση 144 διαμερισμάτων «και όχι 600 όπως λανθασμένα γράφτηκε σήμερα».

«Επειδή μιλούμε για εκατομμύρια», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, «ζήτησα από τον ΚΟΑΓ όπως υποβληθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο αναφορικά με το πως θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια». Συμπλήρωσε ότι με έλλειμμα €7 εκατ. και αίτημα για χορήγηση επιπλέον €20 εκατ. «ως υπεύθυνη διακυβέρνηση και έχοντας πρώτιστο καθήκον να διαφυλάξουμε την δημοσιονομική πειθαρχία ζήτησα επιχειρησιακό πλάνο».

Πλάνο το οποίο, όπως συμπλήρωσε, υπεβλήθη τον Ιούλιο, και το οποίο περιλαμβάνει τόσο την Α’ φάση όσο και προγραμματισμό για ανέγερση μέσα στα επόμενα 4 χρόνια με μια χρηματοδότηση €5 εκατ. περίπου 300 διαμερισμάτων προς πώληση με τιμές χαμηλές και άλλα 114 προς ενοικίαση, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης στη Λάρνακα.

«Άρα δεν δόθηκε 'κόκκινο' από την Κυβέρνηση, αντιθέτως θα προχωρήσει, απλώς ζητήσαμε αναλυτικό πλάνο από τον ΚΟΑΓ προτού προχωρήσουμε» τόνισε ο κ. Ιωάννου, υπενθυμίζοντας πως η Στεγαστική Πολιτική ήταν θέμα ύψιστης προτεραιότητας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και οι οδηγίες που είχαν ληφθεί είναι το Υπουργείο να προχωρήσει με την εκπόνηση Στεγαστικής Πολιτικής και ως εκ τούτου «σε 2-3 βδομάδες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τους πρώτους πυλώνες μιας ολοκληρωμένης Στεγαστικής Πολιτικής».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Σύκα, ο οποίος είπε ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει το ανάλογο κονδύλι των 5 εκ. ευρώ το χρόνο για 4 χρόνια για να στηρίξει το «μεγαλύτερο κοινωνικό έργο της Κύπρου», ζητώντας από την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Σύκα βασίζονταν σε λανθασμένα δεδομένα, καθώς δεν αφορούν τα 600 διαμερίσματα.