Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιτροπή Προσφύγων

Δεν αποδέχεται τη τιτλοποίηση κατοικιών οι οποίες παραχωρήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές σε εγκλωβισμένους, για να διαμένουν όταν επισκέπτονται γιατρούς και τους συγγενείς τους, η κυβέρνηση.

Αυτό λέχθηκε κατά την σημερινή, (12/9) συνεδρία της επιτροπής προσφύγων της Βουλής όπου και ολοκληρώθηκε η κατ΄ άρθρο συζήτηση για το πακέτο νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου που αφορούν τιτλοποιήσης κατοικιών και οικοπέδων  στους προσφυγικούς συνοικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης.  

Ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Κέττηρος, ανέφερε πως «ζητήσαμε με πρόταση νόμου να τιτλοποιηθούν, για τους ηρωικούς, όπως τους χαρακτηρίζουμε εγκλωβισμένους και να μην μένουμε μόνο στα λόγια. Δυστυχώς, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε μόνο στα λόγια, διότι το ΥΠΕΣ δεν δέχεται τη τιτλοποίηση αυτών των οικίσκων στους εγκλωβισμένους. Δεν θα αναφέρω άλλα παραδείγματα που προχωρούν με τιτλοποιήσεις, που προχωρούν με παραχώρηση κρατικής γης, ή ακόμα και Τ/Κ γης, για τους εγκλωβισμένους θεωρούν ότι πρέπει να εξαντληθεί όλη αυστηρότητα.»

Παρά την άρνηση του ΥΠΕΣ, ο πρόεδρος της επιτροπής δεν προτίθεται να μπλοκάρει το πακέτο, καθώς όπως σημειώνει «ρυθμίζονται πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα  και ξέρουμε πως θα προχωρήσει η τιτλοποίηση στους συνοικισμούς εφόσον ψηφιστεί η νομοθεσία.»

Παράλληλα, στη συνεδρία τέθηκε σήμερα και το αίτημα για παραχώρηση τίτλων ή πιστοποιητικών μίσθωσης, σε προσφυγικές κατοικίες οι οποίες κτίστηκαν σε χαλίτικη γη. Το ΥΠΕΣ, όμως, προτείνει  ως λύση, την παραχώρηση άδειας χρήσης εφόρου ζωής.

Η Επιτροπή Προσφύγων κάλεσε τέλος, την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κενών οικοπέδων στους συνοικισμούς αυτοστέγασης.

Το πακέτο των νομοθετημάτων θα κατατεθεί εκ νέου από το Υπουργείο Εσωτερικών σε 15 ημέρες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με τις τοποθετήσεις και την κατάθεση τροπολογιών από πλευράς των βουλευτών.

 

Φωτογραφία αρχείου