Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δημοκριτος ζερβακης
*Φωτογραφία αρχείου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Στρατόπεδο «Αντ/γού Στυλιανού Καλμπουρτζή», η στρατιωτική τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς από τον Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας, κ. Μιχάλη Γιωργάλλα,  

Ο απελθών Αρχηγός, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης στην ημερήσια Διαταγή του, είπε πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού είχε πλήρη επίγνωση της υψίστης τιμής και του χρέους του έναντι του κυπριακού λαού, του οποίου αποτελώντας πιστό εργάτη και αντιλαμβανόμενος πλήρως το βάρος της ευθύνης, έπραξε ότι απαιτείτο για να ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή του.    

Παραλαμβάνοντας την ηγεσία του ΓΕΕΦ, ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, δεσμεύτηκε ότι  θα αναλώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου, πιστός στον όρκο και στο χρέος προς του ήρωες του Έθνους και της ημι-κατεχόμενης Κύπρου.  

Ο Δημόκριτος Ζερβάκης δήλωσε υπερήφανος, "γιατί μαζί υλοποιήσαμε το κοινό μας όραμα με ένα ευρύ φάσμα δράσεων και, προσαρμοζόμενοι στις εξελίξεις, επιτύχαμε τη διακριτή βελτίωση όλων των συστατικών μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, μεταφέροντας ένα ηχηρό μήνυμα σε εχθρούς και φίλους".  

Πρόσθεσε ότι «μαζί αναδείξαμε το ρόλο της Εθνικής Φρουράς ως πυλώνα εθνικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας την αποτροπή, που αποτελεί την κύρια αποστολή της ΕΦ στην ειρήνη και πιστεύοντας στη νίκη, αν αυτή αποτύχει».  

Απευθυνόμενος στις γυναίκες και άνδρες της ΕΦ είπε ότι ο κυπριακός λαός μας εμπιστεύθηκε την ασφάλειά του και συνεπώς δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, αλλά απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας.  

Οι απειλές πρέπει να ενδυναμώνουν την αίσθηση της ευθύνης και να ενισχύουν την αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση τους, είπε προτρέποντας τα μέλη της ΕΦ να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αυταπάρνηση, πίστη και διάθεση, παραμένοντας προσηλωμένοι στα καθήκοντα τους.  

Προέτρεψε επίσης να στηρίξουν το νέο Αρχηγό, ώστε η Εθνική Φρουρά να παραμείνει ισχυρή δύναμη, ικανή να επιτύχει στην ειρήνη και να Νικήσει στον πόλεμο.  

Ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Υπουργού Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, που παρέστη στην τελετή, την Κυπριακή Δημοκρατία για την εμπιστοσύνη που του επέδειξε ως Αρχηγό και επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα της Κυβέρνησης, να ενισχυθεί περαιτέρω το πρόγραμμα αμυντικής θωράκισης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.  

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, στη δική του διαταγή δεσμεύτηκε, ότι θα διοικήσει με αξιοκρατία, αμεροληψία και εντιμότητα και ότι  θα αναλώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου, πιστός στον όρκο και στο χρέος προς του ήρωες του Έθνους και της ημικατεχόμενης Κύπρου.  

Συνεχίζοντας υποσχέθηκε επίσης πως με την αμέριστη συμπαράσταση των μελών της ΕΦ και το υψηλό αίσθημα ευθύνης όλων, να υλοποιήσει το έργο που του έχει ανατεθεί, με κύριο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, μέσω της βέλτιστης και ορθολογικής αξιοποίησης των υλικών και ανθρώπινων πόρων που διατίθενται.  

Σημείωσε τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την εμμονή της Τουρκίας σε αναχρονιστικές, επεκτατικές αντιλήψεις, σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και σε μια διαρκή, όπως είπε, προσπάθεια ανατροπής του υφιστάμενου status quo και δημιουργίας νέων τετελεσμένων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Σημείωσε τέλος το «ανησυχητικά αβέβαιο, ασταθές και συγκρουσιακό ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι», με αποκορύφωμα, όπως είπε, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες ακόμα συνεχίζονται.