Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιωργος τσιτσικωστας

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας ανάλαβε σήμερα (08/09) καθήκοντα ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ανήμερα της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο νέος αρχηγός, είχε συνάντηση στις 08.00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και ακολούθως έγινε η τελετή διαβεβαίωσης του, παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα.

Η στρατιωτική τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοικήσεως της Εθνικής Φρουράς θα λάβει χώρα σήμερα στις 18.00, στο Στρατόπεδο «Στέλιου Καλμπουρτζή» στον Δελίκηπο.

γιωργος τσιτσικωστας 2

Ο Αντιστράτηγος, έδωσε τις πρώτες του ευχές ως Αρχηγός του ΓΕΕΦ, για τη Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Χρόνια Πολλά στην οικογένεια της Εθνικής Φρουράς. Στις γυναίκες και άντρες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Στρατιώτες, Ναύτες και Σμηνίτες, στους Εφέδρους, Εθνοφύλακες και στο Πολιτικό Προσωπικό. Η Υπεραγία Θεοτόκος, Προστάτης και Οδηγός μας».

Ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς σε δηλώσεις του είπε ότι έχοντας απόλυτη επίγνωση της υψίστης τιμής που του επιφυλάχθηκε αλλά και του χρέους που απορρέει από τον διορισμό του έναντι στην κυπριακή κοινωνία και στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς διαβεβαιώνει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την έκταση και το βάρος της ευθύνης και είναι έτοιμος να εκτελέσει με συνέπεια και σε απόλυτο βαθμό το έργο του.

Είπε ότι αναγνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και ούτε υφίσταται οποιαδήποτε περίοδος ανοχής ή μεταβατικού διαστήματος.

«Προς τούτο με τον προσήκοντα σεβασμό στο έργο των προκατόχων μου, σας αναφέρω ότι εργαζόμενος εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τις πολιτικές σας κατευθύνσεις και σε αγαστή συνεργασία με τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαι απόλυτα έτοιμος να υλοποιήσω το έργο που μου έχετε αναθέσει με κύριο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ισχύος της ΕΦ μέσω της βέλτιστής και ορθολογικής αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων που μας διατίθενται», σημείωσε ο Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας.

Τόνισε ακόμη ότι θα καταβάλλει κάθε ικμάδα των ψυχικών και σωματικών δυνάμεων του για να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των καθηκόντων του, υπακούοντας στα κελεύσματα των ηρώων του έθνους και της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

γιωργος τσιτσικωστας 3

Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός του ΓΕΕΦ

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1982 από την οποία αποφοίτησε το 1986 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού.

Επελέγη για τις Ειδικές Δυνάμεις το 1987 και ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων μεταξύ των οποίων η Δ’ Μοίρα Καταδρομών, η Γ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, η 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, το 2ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ).

Παρακολούθησε το σύνολο των προβλεπόμενων εκπαιδεύσεων των Αξιωματικών του Πεζικού. Αποφοίτησε από όλα τα σχολεία Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ/ΔΕΔ αλλά και του Σχολείου Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ/ΠΝ) στην Ελλάδα. Φοίτησε σε διάφορα σχολεία εξωτερικού όπως Σχολεία Περιπόλων του Διεθνούς Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης (ΔΙΚΕΕ, Γερμανία), Σχολεία Επιμόρφωσης Αξιωματικών κ-μ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και στο Σχολείο Αξιωματικών Ειδικών Δυνάμεων στο Fort Bragg των ΗΠΑ, τιμηθείς για την επίδοσή του.

Αποφοίτησε το 2002  από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ), στην συνέχεια από την Διακλαδική Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και το 2012 από το Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ (NATO Defense College), τιμηθείς για την επίδοσή του.

γιωργοσ τσιτσικωστας 4

Ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε ως Υποδιοικητής στο ΚΕΑΠ, ως Διευθυντής Επιχειρήσεων - Εκπαίδευσης στην Ι ΜΠ, ως επιτελής στο Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού ΓΕΣ  και στο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ ως επιτελής Διεύθυνσης Σχεδίων και Αμυντικής Πολιτικής. Την περίοδο 2012 - 2014 διετέλεσε Διοικητής Συντάγματος Ευελπίδων και ακολούθως, μεταξύ 2014 - 2015  Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Διοίκησε την Γ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών την περίοδο 2008 - 2010 και στη συνέχεια, μέχρι το 2012, υπηρέτησε ως Επιτελάρχης στην 96η Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Ως Ταξίαρχος, του ανατέθηκαν το 2015 τα καθήκοντα του Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (Βρυξέλλες) και ακολούθως, από το 2017 μέχρι το 2018, διοίκησε την 13η  Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Προαχθείς σε Υποστράτηγο, το 2018  διετέλεσε Υποδιοικητής στο Δ’ ΣΣ και από το 2019 έως το 2021 Διοίκησε τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).

Με την προαγωγή του σε Αντιστράτηγο την 1η Μαρτίου 2021, ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς - Συντονιστής Σύστασης ΔΕΠ - ΔΕΠ/Διοικητής (με την σύστασή της).

Είναι ο πρώτος Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου από 28 Ιουνίου 2021 έως 27 Ιανουαρίου 2023.

Την 08 Σεπτεμβρίου 2023 μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Στον Αντιστράτηγο Τσιτσικώστα έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων Παρασήμων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων.

Είναι κάτοχος τίτλου του Κέντρου Διπλωματίας και Στρατηγικών Σπουδών  («Center d’ Etudes Diplomatiques et Strategiques - CEDS», Παρίσι) και μεταπτυχιακού τίτλου «Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων» του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Είναι γνώστης της Αγγλικής και της Ισπανικής.