Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρτ

Κόβει κάθε συζήτηση για το θέμα της παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό ο Πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας πως ο νόμος θα εφαρμοσθεί, και το πρόγραμμα θα μεταφερθεί στον ΟΑΥ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτήθηκε σχετικά κατά την παρουσία του στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως, εξ΄ αφορμής της πρώτης ημέρας για τη νέα σχολική χρονιά, διευκρινίζοντας ότι «η αλλαγή θα γίνει, προβλέπεται στο νόμο, θα εφαρμοστεί όταν είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να εφαρμοστεί».

Ξεκαθάρισε παράλληλα για το ποσό του προϋπολογισμού που θα μείνει στο Υπουργείο Υγείας για τα έκτακτα περιστατικά, ότι αυτό διαχρονικά βρισκόταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, και εν προκειμένω, το Υπουργείο θα έχει την ευθύνη μέχρι να είναι έτοιμος ο ΟΑΥ να βάλει υπό την «ομπρέλα» του, ολόκληρο το πρόγραμμα.

«Αν δούμε ότι προκύπτει πρόβλημα, ακριβώς για να μη χαθούν ζωές, να εξυπηρετηθούν από το συγκεκριμένο κονδύλι», σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν στην Επιτροπή Υγείας, για «παράθυρο» καταχρήσεων.

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ποσού θα μεταφερθεί στον ΟΑΥ» ξεκαθάρισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καταλήγοντας ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι να είναι έτοιμος ο Οργανισμός να αναλάβει εξ’ολοκλήρου το πρόγραμμα.

Η ένταση στην Επιτροπή Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας στις 04 Σεπτεμβρίου, σημαδεύτηκε από υψηλούς τόνους και με διαστήματα εντάσεων.
Η Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από την Υπουργό Πόπη Κανάρη, η οποία έσπευσε να διευκρινίσει ότι σύμφωνα με την νομοθεσία ο ΟΑΥ οφείλει να αναλάβει την εποπτεία του συγκεκριμένου προγράμματος.

Και γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η ευθύνη παραμένει στα χέρια της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας.

Η Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα από το 2014, διευκρίνισε ότι το Υπουργείο ουδέποτε έφερε ένσταση στη μεταφορά της αρμοδιότητας στον ΟΑΥ, για να τονίσει ωστόσο ότι επιβάλλεται να τροχιοδρομηθούν συγκεκριμένες ενέργειες προτού γίνει κάτι τέτοιο.


Την ανάγκη να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής, εκφράζοντας ωστόσο διαφορετικές απόψεις για το ποιος θα πρέπει να έχει την εποπτεία του.

Ενώ πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ απαντώντας και σε όσους δεν επιθυμούν την μεταφορά της ευθύνης από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό.