Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε υψηλούς τόνους και με διαστήματα εντάσεων η συνεδρία της επιτροπής υγείας της Βουλής.

Στον απόηχο της κυβερνητικής απόφασης για μεταφορά της ευθύνης αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό ασφάλισης υγείας, η επιτροπή συνήλθε εκτάκτως σήμερα και ζήτησε εξηγήσεις από την Υπουργό Πόπη Κανάρη, η οποία έσπευσε να διευκρινίσει ότι σύμφωνα με την νομοθεσία ο ΟΑΥ οφείλει να αναλάβει την εποπτεία του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Η πολιτική απόφαση για μεταφορά της αρμοδιότητας των παραπομπών με βάση το σχέδιο αρωγής των ασθενών από τη Δημοκρατία στο εξωτερικό είναι στον ΟΑΥ με βάση τη νομοθεσία. άρα δεν είναι τίποτε άλλο αυτή η πρόταση παρά συμμόρφωση με τη νομοθεσία που το ίδιο το κοινοβούλιο ψήφισε», δήλωσε η Υπουργός Υγείας.

Και γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η ευθύνη παραμένει στα χέρια της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας.

Η Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα από το 2014, διευκρίνισε ότι το Υπουργείο ουδέποτε έφερε ένσταση στη μεταφορά της αρμοδιότητας στον ΟΑΥ, για να τονίσει ωστόσο ότι επιβάλλεται να τροχιοδρομηθούν συγκεκριμένες ενέργειες προτού γίνει κάτι τέτοιο.

«Θα πρέπει να στηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες εντός ΟΑΥ, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιούχων ασθενών σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού (…) Λόγω της περιπλοκότητας/σοβαρότητας των επειγόντων περιστατικών η διαδικασία που θα καθοριστεί εντός ΓεΣΥ θα πρέπει να διασφαλίζει την απαιτούμενη αμεσότητα/αποτελεσματικότητα στην παραπομπή ασθενών», σημείωσε η κ. Γιαννάκη.

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής, εκφράζοντας ωστόσο διαφορετικές απόψεις για το ποιος θα πρέπει να έχει την εποπτεία του.

«Δεν είμαστε δογματικοί, αλλά σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, κρίνουμε πως ο ΟΑΥ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εφαρμόσει το πρόγραμμα ακριβώς με τους ίδιους όρους και πιθανότητες επιτυχίας. Όταν θα έχουμε αυτά τα εχέγγυα, πράγματι θα μπορούμε να συμφωνήσουμε και σαφέστατα το πρόγραμμα θα πρέπει να μεταφερθεί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ απαντώντας και σε όσους δεν επιθυμούν την μεταφορά της ευθύνης από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό.

«Αλλάζετε την νομοθεσία και γλυτώνω ή δώστε μου το χρόνο και θα έρθω να σας ενημερώσω πως θα το αναλάβω με βάση τον νόμο που ψηφίσατε», σημείωσε ο Πρόεδρος ΔΣ του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ.

Υψηλοί τόνοι και εντάσεις

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, μετά την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή για το πως άρχισε η συζήτηση περί μεταφοράς της ευθύνης στον ΟΑΥ.

«Περί τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, άρχισαν σε ένα λογαριασμό στο διαδίκτυο δημοσιεύματα που αφορούσαν την κυρία Γιαννάκη, τα πτυχία της, την ηλικία της, την αδελφή μου (…) Όταν αποδείχθηκε ότι όλα ήταν μούφα τότε στράφηκαν στους επιδοτούμενους ασθενείς και ότι έχουμε ένα διεφθαρμένο Γενικό Ελεγκτή, μια διεφθαρμένη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και ότι ήταν άγγελοι στον ΟΑΥ», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Για πρώτη φορά τοποθετήθηκε δημόσια επί τούτου και η ίδια η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

«Εδώ και ένα μήνα η τιμή και η αξιοπρέπεια μου διασύρονται κατά ένα βάναυσο τρόπο, υπέμεινα καρτερικά διότι έμαθα ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η αλήθεια πάντα λάμπει. Κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν ότι στο Υπουργείο Υγείας στήθηκε ένα «mini ΓεΣΥ» που έστελνε τους επώνυμους στο εξωτερικό την στιγμή που απλοί πολίτες αφήνονταν στη μοίρα τους. Ουδέν αναληθέστερο.», επισήμανε η κ. Γιαννάκη.

Κατηγορώ εναντίον της Υπουργού Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να απαντήσει στα όσα καταλόγιζαν στην κυρία Γιαννάκη εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.

«Την ώρα που η Γενική Διευθύντρια δεχόταν επιθέσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εσείς ζητήσατε να την εξετάσετε. Αυτό αποτελεί προσβολή προς τους θεσμούς της πολιτείας. Δηλαδή τούτη η κυρία ήταν καμιά που ξεγέλασε όλο το πολιτειακό μας σύστημα και έμεινε για τόσα χρόνια σε νευραλγικό πόστο; Αυτό είναι προσβολή κατά των θεσμών και δεν γίνονται αυτά τα πράγματα από πολιτικούς προϊσταμένους.», δήλωσε ο κ. Κουλίας.

Για να παρέμβει η Γενική Διευθύντρια και να ζητήσει να μην δοθεί άλλη συνέχεια στο θέμα.