Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Για πρώτη φορά από το 2015 οι αναχωρήσεις μεταναστών από την Κύπρο, είναι περισσότερες από τις αφίξεις στις ελεύθερες περιοχές. Τα στοιχεία για τους τελευταίους έξι μήνες ανακοίνωσε χθες (04/09) στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, δήλωσε ότι το υφυπουργείο επεξεργάζεται εξορθολογισμό των επιδομάτων των μεταναστών.

Στα αρνητικά κορυφαίο ζήτημα, αποτελεί η έλλειψη χώρων κράτησης για τις απελάσεις μεταναστών, με τον υπουργό να την χαρακτηρίζει ως την «αχίλλειο πτέρνα» της Πολιτείας για την μείωση των παράνομων μεταναστών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, «η αχίλλειος μας πτέρνα στις απελάσεις, που είναι αναγκαστικές επιστροφές, είναι η απουσία χώρου κράτησης. Αυτή τη στιγμή ο χώρος κράτησης που υπάρχει είναι για 126 άτομα».

Με την περίπτωση της Συρίας να χαρακτηρίζεται ως περίπλοκη και πολύ δύσκολη, αφού θεωρείται εμπόλεμη χώρα, σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «δεν μπορούμε να απελάσουμε, οποιοσδήποτε Σύριος έρθει στη Κύπρο και πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο, δεν μπορεί να απελαθεί. Και καμία χώρα στον κόσμο, δεν έχει επιστρέψει Σύρους πίσω στην Συρία».

Ασυνόδευτα παιδιά

Όπως κατέθεσε στην επιτροπή η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τον εξορθολογισμό των επιδομάτων μεταναστών και της διασύνδεσης των επιδομάτων τους με την κοινωνική εργασία. Και τόνισε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών που είναι στην Κύπρο, ανέρχονται σε 1071.

Σύμφωνα με την κ. Ευαγγέλου, «η δημιουργία μικρών δομών στις κοινότητες, η οποία βοηθά πέραν του οποίου αποφεύγεται η γκετοποίηση, βοηθά και στην καλύτερη ενσωμάτωση και την καλύτερη συμπερίληψη τους στην κοινωνία».

Παράλληλα, στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, προωθείται η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ή άλλων δεξιοτήτων, αλλά ακόμα και η επανασύνδεση τους με τις οικογένειες τους.