Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρητ
*Φωτογραφία αρχείου

Διασταυρούμενα πυρά πυροβολικού των ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών σκότωσαν πέντε άμαχους χθες Κυριακή στο Χαρτούμ, την επομένη των θανάτων άλλων είκοσι, συμπεριλαμβανομένων δυο παιδιών, σε αεροπορικό βομβαρδισμό, ανέφεραν γιατρός και ακτιβιστές.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν τα σπίτια τους στην Ομντουρμάν», βορειοδυτικό προάστιο της πρωτεύουσας του Σουδάν, ανέφερε ιατρική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η «επιτροπή αντίστασης» στη συνοικία Καλάκλα του Χαρτούμ ανέφερε νωρίτερα πως ο απολογισμός των θυμάτων των αεροπορικών επιδρομών εκεί το Σάββατο «αυξήθηκε στους 20 νεκρούς άμαχους».

Ο πόλεμος για την εξουσία που ξέσπασε τη 15η Απριλίου ανάμεσα στον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), και τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και de facto πρόεδρο της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021, έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 5.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει μετατρέψει 4,8 εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο μισός και πλέον πληθυσμός του Σουδάν χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιζήσει και έξι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, προειδοποιούν οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.