Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αεροδρομιο λαρνακας

Γύρω στις 20.30 το βράδυ της Πέμπτης 31 Αυγούστου, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από το αεροδρόμιο Fiumicino (Φιουμιτσίνο) της Ρώμης, το αεροσκάφος της Cyprus Airways, μεταφέροντας 163 από τους 176 συνολικά επιβάτες, που είχαν παραμείνει στην Ιταλική πρωτεύουσα, όταν στο αεροσκάφος με το οποίο θα επέστρεφαν στην Κύπρο, παρατηρήθηκε τεχνικό πρόβλημα.

Κατά τη διαδικασία επιβίβασης στο αεροσκάφος, 13 επιβάτες προτίμησαν να μην ταξιδέψουν με αυτό και θα επιστρέψουν στην Κύπρο με δικές τους διευθετήσεις.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Λιμνατίτης, Εμπορικός Διευθυντής της Cyprus Airways «γύρω στις 20.30 χθες το βράδυ, έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το αεροσκάφος με τους επιβάτες οι οποίοι είχαν παραμείνει στην Ιταλική πρωτεύουσα, από την Τρίτη το βράδυ».

«Όλα κύλησαν ομαλά με την πτήση και οι επιβάτες και το πλήρωμα έφτασαν ασφαλείς στο προορισμό τους» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λιμνατίτης είπε πως «από το σύνολο των 176 επιβατών και πλήρωμα, 13 άτομα προτίμησαν να μην ταξιδέψουν με το αεροσκάφος για λόγους όπως ανέφεραν ασφαλείας. Πριν την αναχώρηση του αεροσκάφους ο πιλότος ζήτησε να καθυστερήσει λίγο η επιβίβαση των επιβατών, προκειμένου να πραγματοποιήσει ορισμένους τελικούς ελέγχους».

Αυτό, συνέχισε «ερμηνεύτηκε από ορισμένους επιβάτες ότι κάτι συνέβαινε με το αεροσκάφος, και ότι δεν λύθηκε τελικά το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μεταξύ του κόσμου συζήτηση. Τελικά 13 άτομα δεν θέλησαν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για να επιστρέψουν στην Κύπρο».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λιμνατίτης απάντησε πως «κανονικά το αεροσκάφος θα έπρεπε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις 18:00 χθες το απόγευμα, ωστόσο έφτασε δυόμιση ώρες αργότερα. Ο λόγος της καθυστέρησης ήταν επειδή η πτήση δεν ήταν προγραμματισμένη και έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από το αεροδρόμιο, προκειμένου να εξευρεθεί χώρος (slot) για να δοθεί η απαραίτητη άδεια στο αεροσκάφος να απογειωθεί».  

Σημείωσε ακόμα ότι «οι 13 επιβάτες που δεν ταξίδεψαν με το αεροσκάφος της Cyprus Airways, θα επιστρέψουν στην Κύπρο με άλλες πτήσεις που θα εξεύρουν οι ίδιοι».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Cyprus Airways «πριν την αναχώρηση του αεροσκάφους από τη Ρώμη το βράδυ της Τρίτης, παρατηρήθηκε τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μεταφερθούν από την εταιρεία σε ξενοδοχείο, παρέχοντας όλες τις διευκολύνσεις και ό,τι προβλεπόταν από τους Κανονισμούς».

Ωστόσο «παρ’ όλο που  δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα, οι τοπικοί μηχανικοί χρειάστηκαν ένα ανταλλακτικό που δεν ήταν διαθέσιμο στο αεροδρόμιο της Ρώμης και έπρεπε να μεταφερθεί αεροπορικώς από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ωστόσο κατά την άφιξη ένα από τα ανταλλακτικά δεν ήταν σωστό και έπρεπε να γίνει άλλη παραγγελία, με παρόμοιο χρόνο αποστολής προκαλώντας περαιτέρω καθυστέρηση» στην αναχώρηση του αεροσκάφους και των επιβατών.