Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μετά την κυβερνητική απόφαση για μεταφορά της ευθύνης αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Φιλελεύθερο το πρόγραμμα θα μεταφερθεί, σε ότι αφορά τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ενώ στο υπουργείο Υγείας θα παραμείνει το σκέλος που αφορά τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ και για κάλυψη πολύ – πολύ επειγόντων περιστατικών τα οποία θα χρήζουν άμεσου χειρισμού, κάτι που η Ελεγκτική θεωρεί ως κακή πρακτική.   
 
«Εξ ορισμού τα σοβαρά θέματα υγείας που απαιτούν παραπομπή στο εξωτερικό είναι κατά κανόνα επείγοντα και συνεπώς ο διαχωρισμός, με βεβαιότητα θα δημιουργήσει προβλήματα και ασάφεια αρμοδιοτήτων και άρα ευθύνης. Ως εκ τούτου, εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποφασίσει τη μεταφορά της σχετικής ευθύνης στον ΟΑΥ, είναι άποψη μας ότι αυτή θα πρέπει να είναι πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις (εκτός φυσικά για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ).», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία. 
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει επίσης ότι το σχέδιο παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό ήταν εξαιρετικά παθογόνο και προβληματικό για πολλά χρόνια, τονίζοντας ότι οι πρώτες προσπάθειες εξυγίανσης προωθήθηκαν από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. 

Αναφέρεται, επίσης, σε παθογένειες και καταχρήσεις στο ΓεΣΥ  και σε περιπτώσεις όπου ο ΟΑΥ χειρίστηκε θέματα κατά τρόπο που, συγκρινόμενος με το Υπουργείο Υγείας, τον άφηνε ιδιαίτερα εκτεθειμένο. 
 
«Στη βάση των πιο πάνω, η Υπηρεσία μας παραμένει στη θέση ότι η απόφαση για το ποιος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος είναι πολιτική. Η απόφαση αυτή, όποια και να είναι, απαιτεί την ψήφιση νέων Κανονισμών που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Υπό κάποιες προϋποθέσεις, ενδεχομένως να απαιτηθεί τροποποίηση και της νομοθεσίας.», προστίθεται.  
 
Διαφωνία με την απόφαση της Κυβέρνησης εκφράζει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός και έχει ήδη ζητήσει την εγγραφή του θέματος σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. 
 
«Μιλάμε για τη διαφύλαξη και ορθή λειτουργία ενός προγράμματος που στοχεύει στην προστασία της υγείας και της ζωής των συνανθρώπων μας, που είχε μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα. Άρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα ή σκοπιμότητα.», αναφέρει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος.  
 
Την ίδια ώρα αφήνει αιχμές εναντίον της Υπουργού Υγείας, και την καλεί να ασχοληθεί με τα άλλα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και το ΓεΣΥ, και να αφήσει στην άκρη ρυθμίσεις τις οποίες, όπως αναφέρει, έχουμε πετύχει και δούλευαν μέχρι σήμερα.