Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται η τελική απόφαση για τα κόμιστρα των σχολικών λεωφορείων, όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών κ. Αλέξης Βαφεάδης.  

Την αντίδραση των οργανωμένων γονέων προκάλεσε η αύξηση του μαθητικού κόμιστρου στα λεωφορεία, ωστόσο όπως εξήγησε ο Υπουργός Μεταφορών στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι στον ΑΝΤ1 , η αύξηση προβλέπεται από τη σύμβαση με την ανάδοχη εταιρεία.  

Ωστόσο υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο των οργανωμένων γονέων , όπου και δόθηκε η δέσμευση για επανεξέταση του θέματος, ενώ εντός των επόμενων δύο ημερών θα είναι γνωστό εάν θα γίνει τελικά αύξηση. Η προσπάθεια της κυβέρνησης εστιάζει στην αποφυγή οποιασδήποτε αύξησης του κομίστρου. 

Όπως εξήγησε ο κ. Βαφεάδης, η σύμβαση με την ανάδοχη εταιρία προνοούσε αύξηση 10 ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει το ποσό των 5 ευρών, για αυτό και στην αρχική ανακοίνωση έγινε αναφορά για το κόμιστρο των 15 ευρώ. 

Ταυτόχρονα αύξηση σημειώνεται και στην τιμή του μηνιαίου εισιτήριου για τον γενικό πληθυσμό, κάτι το οποίο προνοείται στην σχετική σύμβαση η οποία εκπνέει το 2030, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Βαφεάδης, το θέμα αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού και έτσι δεν είναι στην ευχέρεια τους.  

Η επιχορήγηση του μαθητικού κόμιστρου εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενθαρρύνουν τη χρήση λεωφορείων από τους μαθητές.  

Το πρόγραμμα «door to door» που ξεκινάει το φθινόπωρο θα εξυπηρετεί μόνο ένα μέρος από τους μαθητές που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους. Όπως ανάφερε ο Υπουργός, δεν έχουν εξασφαλιστεί οδηγοί ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.  

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο περιστατικό όπου λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν βρισκόταν σταθμευμένο στην επαρχία Λεμεσού,  ο κ. Βαφεάδης, ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο λεωφορείο χρονολογείται του 2010 και βρίσκεται εντός του νομοθετικού πλαισίου, Παράλληλα το όχημα υποβλήθηκε σε τεχνικό έλεγχο των Ιανουάριο, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας, για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.