Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σχολικα λεωφορεια
*Φωτογραφία αρχείου

Τις έντονες αντιδράσεις των οργανωμένων γονέων προκάλεσε η νέα σύμβαση του Υπουργείου Μεταφορών με τις εταιρείες λεωφορείων που προνοεί αύξηση των μαθητικών κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία κατά πενήντα τοις εκατό. Οι γονείς προειδοποιούν πως στο τέλος κανείς δεν θα χρησιμοποιεί τα λεωφορεία και ζητούν την άμεση παρέμβαση των Υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών για αναθεώρηση της απόφασης.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν από τη νέα σχολική χρονιά οι γονείς.

Ο λόγος η νέα σύμβαση του Υπουργείου Μεταφορών με τις εταιρείες λεωφορείων που προνοεί την αύξηση του μαθητικού εισιτηρίου, στα σχολικά λεωφορεία κατά πενήντα τοις εκατό.

Η νέα απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οργανωμένων γονέων οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης.

«Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση να προχωρήσουν σε μετακίνηση της αύξησης του ποσού πάλι στους ώμους των γονιών […] κάνουμε βήματα προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά», δηλώνει ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα η μηνιαία συνδρομή για τους μαθητές  αυξάνεται από τα δέκα στα 20 ευρώ. Το δε εισιτήριο για απλή διαδρομή από τα δύο στα τέσσερα ευρώ. 

Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καθορίζει στα 15 ευρώ το κόστος της μηνιαίας.  

«Αποφασίστηκε όπως με την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς 2023-2024 το μηνιαίο μαθητικό κόμιστρο καθοριστεί στα €15 (αντί στα €20 τα οποία προβλέπονται με βάση την Ισχύουσα Γνωστοποίηση των Κομίστρων του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ημερομηνίας 18/2/22)».

«Έχουμε λεωφορεία τα οποία είναι υπέρ γεμάτα όταν κάνουν τις διαδρομές άρα δεν έχει δικαιολογία σε ότι αφορά το κόστος, αυξημένο κόστος. Έχουμε ακούσει ότι μιλάνε για αύξηση τιμαρίθμου. […] Μέσα σε ενάμιση χρόνο ο τιμάριθμος στην Κύπρο πήγε 50%; Αλλά και έτσι να είναι το κράτος που βρίσκεται;, αναρωτήθηκε ο κ. Κωνσταντίνου.

Με τον Πρόεδρο της συνομοσπονδίας γονέων να προειδοποιεί πως στο τέλος δεν θα χρησιμοποιεί κανείς τα λεωφορεία για μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο.

«Δεν σηκώνει άλλο να μιλούμε για αυξήσεις, ειδικότερα σε μια περίοδο που εξετάζονται μέτρα προώθησης λεωφορείων μεταφοράς των μαθητών με τα λεωφορεία».

Η συνομοσπονδία γονέων μέσης εκπαίδευσης επικοινώνησε ήδη με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στην οποία εξήγησαν τις ανησυχίες τους ενώ ζήτησαν και την παρέμβαση της για αναθεώρηση της απόφασης με την ίδια να ανταποκρίνεται θετικά. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να  κλείσει και  το ραντεβού με τον Υπουργό Μεταφορών.