Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τα ακραία φαινόμενα, τα οποία αποτελούν συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη μετανάστευση των πτηνών, δήλωσε ο ορνιθολόγος δρ Πίτερ Γιάνκοβ από το Κέντρο Προστασίας της Φύσης "Poda" της Βουλγαρικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών, προσθέτοντας ότι οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες, τα ξαφνικά ψυχρά κύματα και η βροχή εμποδίζουν τα πτηνά να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους. Επηρεάζουν κυρίως την πτήση των πελαργών, των πελεκάνων και των αρπακτικών πουλιών.

Τα πουλιά αυτά πετούν παθητικά, δηλαδή με σταθερά φτερά, χρησιμοποιώντας τις θερμές ροές του αέρα, εξήγησε ο Γιάνκοβ. Έφερε το παράδειγμα των πρόσφατων ισχυρών ανέμων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι εμπόδισαν τους πελαργούς να πετάξουν νότια.

Ο ορνιθολόγος εξήγησε ότι η μετανάστευση των πουλιών σχετίζεται με τη διάρκεια της ημέρας. «Η μετανάστευση των πουλιών ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου», είπε.

Τόνισε ότι τα πουλιά τείνουν να αποφεύγουν την ανοιχτή θάλασσα και υπενθύμισε ότι μία από τις δύο μεγαλύτερες μεταναστευτικές διαδρομές στην Ευρώπη, η Via Pontica,  περνά κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Οι πελαργοί, μαζί με ορισμένα είδη γλάρων και τρυγονιών, είναι από τα πρώτα πουλιά που φεύγουν από τη Βουλγαρία. Οι πιο έντονες ροές λευκών πελαργών είναι πάνω από το Μπουργκάς, καθώς βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Μαύρης Θάλασσας και έτσι τα πουλιά την παρακάμπτουν.

Ο λευκός πελαργός αρχίζει να πετάει στα τέλη Ιουλίου, ενώ το 90-95% του συνολικού πληθυσμού αναχωρεί τον Αύγουστο. Πολύ λίγοι πελαργοί παραμένουν στη Βουλγαρία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η διαδρομή από το Μπουργκάς προς την Αφρική χρησιμοποιείται από τους γερμανικούς και πολωνικούς πελαργούς. Ο Γιάνκοβ πρόσθεσε ότι το 2022 ένα δορυφορικό σήμα εντόπισε ότι ένας λευκός πελαργός από τη Ρωσία είχε επίσης περάσει από το Μπουργκάς.