Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοιος

Καθησυχαστικό εμφανίζεται το Υπουργείο Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Eris, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Ελισάβετ Κωνσταντίνου – Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών

«Είναι μια παραλλαγή η οποία είναι υπό παρακολούθηση από το ECDC. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα που μας έχει κοινοποιήσει το ECDC δεν εμπνέουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Φαίνεται ότι είναι μια παραλλαγή χαμηλού ρίσκου».

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 4 κρούσματα της ERIS στην Κύπρο ενώ τα επικαιροποιημένα δεδομένα από την νέα αλληλούχιση των θετικών δειγμάτων θα είναι διαθέσιμα αύριο Παρασκευή.

Ελισάβετ Κωνσταντίνου – Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών

«Το ποσοστό αυτό περίπου είναι γύρω στο 5% επί των θετικών περιστατικών που έχουμε για την covid 19 στην Κύπρο. Εκείνο που έχει διαπιστωθεί σε άλλες χώρες είναι η ταχεία μετάδοση αυτού του στελέχους, γεγονός το οποίο αναμένουμε να ακολουθήσει και στην Κύπρο».

Όσον αφορά στα συμπτώματα της Eris, δεν φαίνεται να διαφέρουν από αυτά των άλλων ιογενών λοιμώξεων και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, αδιαθεσία και κόπωση.

Ελισάβετ Κωνσταντίνου – Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών

«Μέχρι στιγμής δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το ποσοστό των νοσηλειών και ιδιαίτερα δεν έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ και στον αριθμό των θανάτων».

Αύξηση λόγω καλοκαιριού

Αύξηση καταγράφει αυτές τις ημέρες ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που δηλώνονται στο Υπουργείο Υγείας και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τα 1000 ανά εβδομάδα.

Ελισάβετ Κωνσταντίνου – Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών

«Τις τελευταίες 2 βδομάδες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στα θετικά κρούσματα η οποία όμως είναι αναμενόμενη για μας κάθε καλοκαίρι. Κατά την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου έχουμε αύξηση στα περιστατικά της νόσου».

Στα νοσοκομεία του ΟΚΥΠΥ, νοσηλεύονται 41 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων 2 στην εντατική και 2 σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.