Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοιος

Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν στην Κύπρο τέσσερα στελέχη της υποπαραλλαγής Eris του κορωνοϊού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, προσθέτοντας πως δεν έχει παρατηρηθεί έως τώρα κάποια αλλαγή στην κλινική εικόνα των εν λόγω περιστατικών σε σχέση με άλλα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με τη Δρ. Κωσταντίνου, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού έχει ήδη εντοπιστεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών περιστατικών καταγράφεται στην Κίνα, χωρίς να έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάποια σημαντική αλλαγή ως προς την κλινική εικόνα των περιστατικών (νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατοι).

Προσέθεσε πως ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει το στέλεχος ως παραλλαγή «ειδικού ενδιαφέροντος», κάτι που συνεπάγεται, όπως είπε, την αλληλούχηση των κρουσμάτων, τη μελέτη της συμπεριφοράς του στελέχους και τη στενή παρακολούθηση της κλινικής εικόνας των περιστατικών, αλλά και του κατά πόσο το στέλεχος εκφεύγει της ανοσίας.

Η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών είπε επίσης πως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα εν λόγω περιστατικά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διαθέσιμες την επόμενη εβδομάδα.