Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκδρομικός χώρος

Θερμοκρασία ρεκόρ για τον φετινό Αύγουστο κατέγραψε νωρίς το απόγευμα ο σταθμός ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας.

Δεκατρία λεπτά μετά τις 15:00, και ενώ βρισκόταν σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας, ο υδράργυρος άγγιξε, στη συγκεκριμένη περιοχή, τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Ανδρέας Χρυσάνθου, «έχει καταγραφεί η τιμή των 44,5 βαθμών κελσίου δηλαδή 45 βαθμούς κελσίου έχουμε καταγράψει στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα σε πολλούς σταθμούς στο εσωτερικό έχουμε καταγράψει θερμοκρασίες κοντά στους 40 αλλά και κοντά στους 44 βαθμούς κελσίου, ενδεικτικό της υψηλής δυσφορίας σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία».

Καμίνι ήταν σήμερα και τα ορεινά όπου η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από ότι στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα την ώρα που το θερμόμετρο στα παράλια άγγιζε τους 34 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στον Πρόδρομο, το υψηλότερο χωριό της Κύπρου, είχε σκαρφαλώσει στους 38 και βάλε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάνθου, «χαρακτηριστικό αυτής της ημέρας μπορούμε να πούμε ότι είναι η πολύ ψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον Πρόδρομο, θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 38,4 βαθμούς κελσίου. Ήταν πολύ υψηλή θερμοκρασία για την πλατεία του Προδρόμου».

Σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και χθες το βράδυ η θερμοκρασία στα ορεινά, αφού το θερμόμετρο στην πλατεία Προδρόμου έδειχνε 29,5 βαθμούς Κελσίου.

Νέα διπλή Προειδοποίηση

Τα πλάνα αυτών που ήλπιζαν να απολαύσουν αύριο, ανήμερα Δεκαπενταυγούστου, στιγμές δροσιάς σε εκδρομικούς χώρους στα ορεινά, χαλάει ο καιρός.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε νέα διπλή προειδοποίηση με ισχύ από τις 21:00 απόψε μέχρι και τις 18:00 αύριο το απόγευμα, οπότε το επίπεδο επικινδυνότητας στα ορεινά θα είναι στο πορτοκαλί και στο εσωτερικό στο κίτρινο.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσάνθου, «ξανά κύριο χαρακτηριστικό της αυριανής ημέρας θα είναι η πορτοκαλί προειδοποίηση η οποία θα αφορά τα ορεινά. Είναι προειδοποίηση η οποία αφορά και την ελάχιστη θερμοκρασία απόψε η οποία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 25 βαθμούς ενώ για αύριο αναμένεται γύρω στους 35 βαθμούς».

Η θερμοκρασία απόψε στην πρωτεύουσα δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο θα κυμανθεί γύρω στους 42.  

Με τον Λειτουργό του Τμήματος Μετεωρολογίας, Ανδρέα Χρυσάνθου, να σημειώνει ότι «σταδιακά υποχωρεί αυτή η θερμική συμφόρηση η οποία υπάρχει στην περιοχή μας, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας σταδιακή μέχρι την Παρασκευή».

Την ίδια ώρα το Τμήμα Δασών προειδοποιεί ότι ο Κίνδυνος Έκρηξης Πυρκαγιών, σε όλες τις δασικές περιοχές, θα είναι αύριο σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» και προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.