Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αυτόνομη πρόσβαση στο νερό της θάλασσας έχουν τα τελευταία χρόνια παραπληγικά άτομα και άτομα με αναπηρίες χάρη στα ειδικά συστήματα seatrack τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε δέκα παραλίες ανά την Κύπρο. 

Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών, εμπόδια στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να απολαύσουν απρόσκοπτα το μπάνιο στη θάλασσα, θέτουν ασυνείδητοι οι οποίοι χρησιμοποιούν για σκοπούς διευκόλυνσης ή ακόμη και ψυχαγωγίας τα ειδικά αυτά μηχανήματα. 

«Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι από την κατάχρηση που κάνουν κάποιοι αρτιμελείς είτε ενήλικες είτε ανήλικοι οι οποίοι ανεβαίνουν πάνω στις ράγες του μηχανήματος SEATRAC είτε για να παίξουν είτε για να μπουν στο νερό να ξεπλύνουν τα πόδια τους και αυτό προκαλεί ζημιά στο σύστημα αφού το αποσταθεροποιεί», εξηγεί ο Πρόεδρος ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης. 

Ως αποτέλεσμα, οι τεχνικοί τρέχουν ανά τακτά διαστήματα για να επιδιορθώσουν τα συστήματα, ενώ τα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. 

«Αφορά και την παιδεία μας αλλά και τον σεβασμό που επιδεικνύουμε και πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτές οι υποδομές για κάποιους ανθρώπους είναι ο μόνος τρόπος για να μπορούν να μπουν και να βγουν από τη θάλασσα με ευκολία και ασφάλεια.», εξηγεί ο κ. Λαμπριανίδης.  

Το ειδικό σύστημα SEATRACK έχει εγκατασταθεί σε 10 παραλίες ανά την ελεύθερη Κύπρο, από τον Πρωταρά μέχρι και την Πάφο, ενώ άλλες 50 παραλίες παγκύπρια έχουν διαδρόμους στην άμμο και ειδικά τροχοκαθίσματα για είσοδο των ατόμων με κινητικά προβλήματα στο νερό. 

«Τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργά η ράμπα μας, όπου έρχονται αρκετοί για να απολαύσουν τη θάλασσά μας. Εμείς σαν δήμος έχουμε δημιουργήσει χώρους στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, αποδυτήρια, ακόμα και τουαλέτες για τα άτομα με αναπηρία.», αναφέρει ο Χαράλαμπος Πάζαρος, εκπρόσωπος του Δήμου Γεροσκήπου. 

Ενόψει του Δεκαπενταυγούστου οπότε στις παραλίες θα γίνεται το αδιαχώρητο, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών απευθύνει έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στα άτομα με αναπηρία. 

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Να καλέσουμε επίσης τον κόσμο να μην σταθμεύουν παράνομα σε χώρους στάθμευσης στις παραλιακές περιοχές γιατί αυτή την περίοδο τα άτομα με αναπηρίες θα επισκεφθούν τις παραλίες και είναι σημαντικό να βρουν χώρο στάθμευσης κοντά στην παραλία για να εξυπηρετηθούν.» 

Η ομοσπονδία καλεί, επίσης, τους πολίτες να αφήνουν ελεύθερα τα κρεβατάκια και ομπρέλες που βρίσκονται πλησίον των διαδρόμων για τα άτομα με αναπηρία.