Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξ

Προσωρινό ενοικιαστή για την πλωτή μονάδα φυσικού αερίου «Προμηθεά» ψάχνει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου θυγατρική εταιρεία της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου. Το σκάφος, ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που μετατράπηκε στη Σαγκάη από πλοίο μεταφοράς σε μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας τις προηγούμενες μέρες ολοκλήρωσε τις πρώτες τριήμερες θαλάσσιες δοκιμές του.

Τέλη Σεπτεμβρίου θα παραληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και για τον σκοπό αυτό αναμένεται να μεταβεί στη Σαγκάη ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου. Πρόθεση είναι η πλωτή μονάδα να μην παραμείνει σε αδράνεια μέχρι τον Ιούλιο, όταν και εκπνέει το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία για ολοκλήρωση των εργασιών για την προβλήτα και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βασιλικού.

Ήδη έγιναν κάποιες βολιδοσκοπήσεις για ενοικίαση του Προμηθέα και σύμφωνα με πληροφορίες προκαταρκτικό ενδιαφέρον για αξιοποίηση του επέδειξαν ευρωπαϊκές ιδιωτικές αλλά και κρατικές εταιρείες φυσικού αέριου, αφού μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο παρατηρείται αυξημένη ζήτηση πλωτών μονάδων αποϋγροποίησης 

Γεώτρηση ΤΟΤΑΛ

Σε μια άλλη εξέλιξη η γαλλική ΤΟΤΑΛ το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε γεώτρηση στη γειτονική ΑΟΖ του Λιβάνου, σε μέχρι πρότινος διαφιλονικούμενη περιοχή με το Ισραήλ. Μετά τη συμφωνία των Λιβάνου – Ισραήλ που επιτεύχθηκε πρόσφατα με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, το συγκεκριμένο σημείο ανήκει στην κυριότητα της Βηρυτού.

Οι αρχές του Λιβάνου ήδη απευθύνθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία για την έκδοση της σχετικής Navtex, αφού αν και εκτός Κυπριακής ΑΟΖ, είναι μέσα στην περιοχή ευθύνης έκδοσης οδηγιών από Κύπρος Ράδιο.

Επίσης στην περιοχή ευθύνης του Κύπρος Ράδιο αν και εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, είναι και η περιοχή που πραγματοποιεί γεώτρηση το Αβδούλ Χαμιτ Χαν. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης προχώρησε στην έκδοση σχετικής οδηγίας.