Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεν εντοπίζει πολιτική διάσταση στο άνοιγμα γραφείου προξενικών υποθέσεων από τη Μόσχα στα κατεχόμενα, η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας διερευνά τις πληροφορίες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Ενώ ο Ερσίν Τατάρ, αν και χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την συγκεκριμένη εξέλιξη, παραδέχθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βήμα για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ρωσία και ούτε αίτημα για άνοιγμα προξενείου ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, μετά τη γνωστοποίηση από τον πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, όπως είχε μεταδόσει χθες το ρωσικό πρακτροείο ειδήσεων TASS, της πρόθεσης της Μόσχας να λειτουργήσει γραφείο παροχής προξενικών υποθέσεων στα κατεχόμενα.

Η είδηση κυριαρχεί σήμερα στα τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα, με κάποια εξ αυτών να κάνουν, μάλιστα, λόγο για βήμα αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας.

Επιπλέον, κάποια υποστηρίζουν ότι έπεται η απευθείας διασύνδεση του παράνομου αεροδρόμιο της Τύμπου με αεροδρόμια στην ρωσική επικράτεια.

Ωστόσο ο κατοχικός ηγέτης, με δήλωση σε τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα, παραδέχθηκε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ενδεχομένως η Μόσχα προσανατολίζεται στο άνοιγμα γραφείου στα πρότυπα αυτών που ήδη διατηρούν στην κατεχόμενη Λευκωσία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Ιταλία.

«Το να ανοίξει και η Ρωσία δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Έχει πολλούς Ρώσους εδώ, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένα γραφείο για να διεκπεραιώνονται κάποιες εργασίες. Αν ανοίξει θα ‘ναι καλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία μας αναγνωρίζει».

Ενώ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σχολίασε ότι η λειτουργία γραφείου παροχής προξενικών υποθέσεων δεν υποδηλώνει αναγνώριση.

«Το ν’ ανοίξεις όμως προξενείο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι τέτοιο δεν τίθεται. Η επιθυμία τους είναι ένα γραφείο, όπως αυτό που έχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Το προξενείο ή η αναγνώριση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Χθες επαφές στα κατεχόμενα και συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Επιχειρηματιών Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας. 

Δεν υπάρχει πολιτική διάσταση λέει η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο

Σχετική πρόθεση της Μόσχας για λειτουργία γραφείου παροχής προξενικών διευκολύνσεων στα κατεχόμενα εντοπίζεται από τις αρχές του 2022, οπότε είχε, μάλιστα, ενημερωθεί σχετικά και η Λευκωσία.

Ωστόσο συνειρμοί προκύπτουν εξαιτίας του χρόνου ενδεχόμενης υλοποίησης της συγκεκριμένης σκέψης, που έρχεται να προστεθεί στη μονομερή αναστολή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου Ρωσίας, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο διατάγματος που υπέγραψε την Τρίτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν και αφορά διατάξεις των σχετικών συμφωνιών που η Μόσχα υπέγραψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου. 

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία σημειώνει ότι η παροχή προξενικών υπηρεσιών είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση αρχών της Μόσχας στο Κυπριακό, η οποία βασίζεται, όπως εξηγεί, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο μηχανισμός παροχής προξενικών υπηρεσιών έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτού του εδάφους, διότι πρόκειται για τη μη αναγνωρισμένη στον κόσμο λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου". Αυτό απαιτεί την ειδική προσέγγιση έτσι ώστε να βρεθούν βέλτιστοι τρόποι, φυσικά, σε στενή επαφή με τους συναδέλφους στην Κυπριακή Δημοκρατία. […] Προκαλούν σύγχυση ακατάλληλες εικασίες σχετικά με αυτό το θέμα και οι προσπάθειες ανακάλυψης μιας τεχνητής σύνδεσης μεταξύ αυτών των θεμάτων».

Διερεύνησε το ΥΠΕΞ και τονίζει τη διεθνή νομιμότητα 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανακοίνωση, σημειώνει ότι έχει γνώση των μεταδόσεων και δημοσιευμάτων, που αφορούν ενδεχόμενες διευθετήσεις για διευκόλυνση στην παροχή σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών, προξενικής αρωγής σε Ρώσους υπηκόους, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα.

Παράλληλα, παραπέμπει στην σχετική δήλωση της ρωσικής πρεσβείας. 

«Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε σχετική διερεύνηση στη Λευκωσία, αλλά και σε επίπεδο Πρεσβείας μας στη Μόσχα. Η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στα κατεχόμενα διαμένουν περίπου πενήντα χιλιάδες Ρώσοι. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο αρκετοί Ρώσοι και Λευκορώσοι επιχειρηματίες έχουν μετατρέψει σε βάση τους το ψευδοκράτος για να διολισθήσουν των κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, για εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη κάνει λόγο, με γραπτή δήλωσή του, ο τέως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.

«Εμείς, «καταφέραμε» να μας θεωρούν στη Δύση ως χώρα που «κάνει τα στραβά μάτια» για να διευκολύνει τα ρωσικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που η Ρωσία μάς κατατάσσει στις εχθρικές χώρες παίρνοντας μέτρα εναντίον μας...

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας.  Ανήκουμε στην Ευρώπη, είμαστε το προπύργιο της Δύσης στην περιοχή μας, συντασσόμαστε με τις επιλογές του δυτικού κόσμου, στην πρώτη γραμμή, χωρίς αστερίσκους, χωρίς επαμφοτερίζουσες, κοντόφθαλμες θέσεις που μόνο σε περιπέτειες μπορούν να μας οδηγήσουν».