Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νεογέννητο παιδί γιατρός

Εφτά και πλέον ημέρες χρειάστηκαν για να επιλυθεί ένα μηχανογραφικό όπως μας το χαρακτήρισαν πρόβλημα το οποίο ταλαιπώρησε παιδίατρους και γονείς. Συγκεκριμένα εδώ και μία βδομάδα οι καταχωρήσεις των νεογνών στο Αρχείο Πληθυσμού δεν μεταφέρονταν στο σύστημα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.  

Μέχρι την επιδιόρθωση του προβλήματος μεσολάβησαν παράπονα από δεκάδες παιδίατρους οι οποίοι έκρουαν  κώδωνα για τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να διατρέξουν τα νεογνά. 

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, «σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να επέλθει πρόβλημα καθώς με την εγγραφή ενός νεογνού ταυτόχρονα αυτό καθιστάται δικαιούχος ουσιαστικά του συστήματος και αν μιλάμε για ένα νεογνό το οποίο θα χρειαστεί να του παρασχεθούν κάποιες υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας όπως αντιλαμβάνεστε από την στιγμή που δεν θα είναι εγγεγραμμένο δεν θα μπορεί να τις αξιοποιήσει».    

Πρόβλημα που όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, , παρατηρείται κατά καιρούς, με το Υπουργείο Εσωτερικών να ξεκαθαρίζει πως δεν προκύπτει ζήτημα με την εγγραφή των νεογνών στο Αρχείο Πληθυσμού.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1 το τεχνικό πρόβλημα στην όλη διαδικασία εντοπίστηκε στη μεταφορά και διασύνδεση των πληροφοριών από το Αρχείο Πληθυσμού στην Κεντρική Αποθήκη Πληροφοριών.

Η Προϊστάμενη του Τμήματος Διαχείρισης Συστήματος Πληροφορικής, δρ. Αντωνία Χατζηχάννα, δήλωσε πως, «δεν έλαβε Κεντρική Αποθήκη Πληροφοριών την ενημέρωση παρόλο που για παράδειγμα ένας γονέας ενέγραψε το παιδάκι του, όμως δεν μπόρεσε το σύστημα να τα στείλει στην ΚΑΠ. Και κατ΄ επέκταση δεν μπορούσαμε και εμείς να λάβουμε την ενημέρωση».

Όπως εξήγησε η κ. Χατζηχάννα προκύπτει ακόμη ένα ζήτημα, αυτό της καθυστέρησης εγγραφής των νεογνών στο Αρχείου Πληθυσμού από τους ίδιους γονείς καθώς μπορεί να παρέλθει και ένας ολόκληρος μήνας για να μεταβούν και να εκδώσουν το πιστοποιητικό γέννησης.

Ήδη ο Οργανισμός επεξεργάζεται λύσεις ώστε σε αυτές τις περιπτώσεις να μπορούν να παραχωρηθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας ενώ αναμένεται να αρχίσει και διαβούλευση με τα νοσηλευτήρια ούτως ώστε να διεκπεραιώνεται μέσω των νοσηλευτηρίων η εγγραφή.