Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσωνας

Δεκατέσσερις συνεχόμενες μέρες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών μετρά η Κύπρος τον Ιούλιο, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα αρχίσει από το Σαββατοκύριακο η κάθοδος στη θερμοκρασία.

Σήμερα είναι η 14η στη σειρά μέρα που ο υδράργυρος ξεπερνά τους 41 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του τμήματος μετεωρολογίας.

Από τις 13 Ιουλίου μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν θερμοκρασίες μέχρι 44,6 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ του 2021 και του 2000 με 12 συνεχόμενες μέρες θερμοκρασιών άνω των 40 βαθμών κελσίου.

«Σήμερα είναι η 14η μέρα συνεχόμενη που κατατάσσει αυτό τον Ιούλιο και γενικά αυτό το καλοκαίρι μέχρι τώρα ως το πιο θερμό, αν λάβουμε υπόψη την συνεχή καθημερινή ροή των θερμοκρασιών αυτών. […] Αυτή τη χρονιά έχουμε ξεπεράσει είμαστε στη 14η μέρα, οπότε καταγράψαμε ένα νέο ρεκόρ» σημειώνει ο Λειτουργός Τμήματος Μετεωρολογίας Μιχάλης Μούσκος.

Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας, ωστόσο καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2020, όπου για 19 συνεχόμενες μέρες είχαμε θερμοκρασίες πάνω από τους 39 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο η ψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί τότε ήταν χαμηλότερη από τη φετινή, με το θερμόμετρο να δείχνει 43,5 βαθμούς.

Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ο καύσωνας μας αποχαιρετά το Σαββατοκύριακο. Οπότε και θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τις επόμενες μέρες περιμένουμε να έχουμε πτώση της θερμοκρασίας. Φαίνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένουμε ότι θα έχουμε θερμοκρασίες κάτω από 40 βαθμούς, κοντά στους 38 με 39, οπότε θα είμαστε κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές», λέει ο κ. Μούσκος.

Μέχρι την Παρασκευή προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες, ενώ εκδόθηκε νέα κίτρινη προειδοποίηση για αύριο με το θερμόμετρο να καταγράφει 41 βαθμούς κελσίου.