Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγν

Τα κόκκινα χαλιά, που έστρωσε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου το κατοχικό καθεστώς, για την υποδοχή, το μεσημέρι, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η φιέστα που ακολούθησε για τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού και του δίαυλου, στήθηκαν, όπως αποκάλυψε χθες βράδυ ο ΑΝΤ1, πάνω από τα οστά αγνοουμένων του 1974.

Την κατάθεση των συγκεκριμένων συγκλονιστικών πληροφοριών, για την ύπαρξη τάφου αγνοουμένων, πιθανόν κάτω από το δίαυλο του παράνομου αεροδρομίου, που μεταδώσαμε στο χθεσινοβραδινό μας δελτίο, επιβεβαίωσε και το μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, Λεωνίδας Παντελίδης.

« Βεβαίως γνωρίζουμε τις πληροφορίες. Έχουμε αρκετές πληροφορίες. Αναφέρεται για δυο σημεία. Το ένα που δεν είναι μέσα στο χώρο είναι ήδη στο πρόγραμμα των ανασκαφών. Το άλλο το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδεχομένως που είναι κάτω από το δίαυλο δεν είναι της παρούσας στιγμής. Το άλλο θα γίνει εντός των επόμενων μηνών», ανέφερε ο κ. Παντελίδης.

Έγγραφα και μαρτυρίες, αναφέρουν ότι στην ευρύτερη περιοχή του παράνομου αεροδρομίου, τον Αύγουστο του 1974 θάφτηκαν πεσόντες εθνοφρουροί και δολοφονηθέντες άμαχοι, οι οποίοι είχαν πέσει στα χέρα του Αττίλα που προέλαυνε στην πεδιάδα της Μεσαορίας, μετά τη διάσπαση της γραμμής άμυνας της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή της Μιας Μηλιάς.

«Υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες διερευνώνται. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει τρόπος τουλάχιστον να αποδειχθεί εάν ευσταθούν οι πληροφορίες ή όχι», σημείωσε ο Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης.

Χάθηκαν εκατοντάδες

Στο τρίγωνο της περιοχής των χωριών Μια Μηλιά – Άσσια – Τύμπου κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της εισβολής και τις μέρες που ακολούθησαν  χάθηκαν τα ίχνη εκατοντάδων αμάχων και στρατιωτών έφεδρων και κληρωτών.

Στην περιοχή πέριξ του παράνομου αεροδρομίου είχαν διενεργηθεί και στο παρελθόν έρευνες, ενώ σε εκταφή το 2016 εντοπίστηκαν τα οστά τεσσάρων εφέδρων που επέβαιναν το φορτηγό όχημα του Κώστα Φασσιά από τους Τρούλους, μεταξύ των οποίων και του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Δεν εντοπίστηκαν όμως τα οστά πεσόντων εφέδρων του 226 Τάγματος Πεζικού που επέβαιναν σε λεωφορείο  άλλων εθνοφρουρών που χάθηκαν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και αυτών που ήταν στην φρουρά του αεροδρομίου της Τύμπου, αλλά και αμάχων που, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχαν συλληφθεί στην περιοχή από τους Τούρκους εισβολείς και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται.