Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθυ

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, η οποία θα απελευθερώσει την πατρίδα μας και θα επιτρέπει στον λαό μας να διαβιώνει ενωμένος σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος στη διάρκεια του μνημοσύνου για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που έλαβε χώρα την Πέμπτη στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και εκπροσώπων της πολιτείας και των κομμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξενοφώντος στον επιμνημόσυνό του λόγο, φέτος συμπληρώνονται 49 ολόκληρα χρόνια από το ματωμένο καλοκαίρι του 1974 και προσέθεσε πως «η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας, δυστυχώς παγιώνεται συνεχώς, καθώς η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σφετερισμό των περιουσιών μας, τον εποικισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, περιφρονώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αγνοώντας το διεθνές δίκαιο».

«Μπροστά στην προσφορά όλων αυτών που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας, αποτίουμε ύψιστο φόρο τιμής και αναλογιζόμαστε ταυτόχρονα τη δική μας ευθύνη έναντι της ιστορίας μας. Αποτελεί ιστορική μας ευθύνη η αποκατάσταση του δικαίου και της νομιμότητας», συνέχισε ο κ. Ξενοφώντος, συμπληρώνοντας πως «έχουμε υποχρέωση έναντι όλων αυτών που θυσιάστηκαν για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία της πατρίδας μας, να συστρατευτούμε στην κοινή προσπάθεια, με όραμα, αποφασιστικότητα, αλλά και με σωφροσύνη, προκειμένου να αρθούν τα σημερινά αδιέξοδα».

Είπε επίσης πως παρ’ όλες τις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με ισχυρή βούληση, καταβάλλει συνεχείς και άοκνες προσπάθειες για επίτευξη ενισχυμένης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία διαλόγου επίλυσης του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την επανένωση του νησιού και για την ομαλή συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων του.

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση η οποία θα απελευθερώσει την πατρίδα μας και θα επιτρέπει στον λαό μας, μετά από 49 χρόνια συνεχών προσπαθειών και μέσα από ιστορικούς συμβιβασμούς, να διαβιώνει ενωμένος σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας», τόνισε σχετικά.

«Αυτή την κληρονομιά κουβαλάμε και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε την υποχρέωση να βαδίσουμε. Αυτό είναι το απλήρωτο χρέος και η οφειλή μας απέναντι στους ήρωές μας. Αιωνία ας είναι η μνήμη των πεσόντων του 1974 για την ελευθερία της πατρίδας μας. Τους χρωστούμε τον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Ξενοφώντος.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Καθεδρικού Ναού, ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στο μνημόσυνο των πεσόντων, είπε ότι «δεν ξεχνάμε ούτε λεπτό τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της βίαιης εισβολής. Δεν ξεχνάμε ότι 49 χρόνια μετά, το 37% της νήσου μας παραμένει υπό τουρκική κατοχή».

Προσέθεσε πως Αθήνα και Λευκωσία εργάζονται συντονισμένα για την επανένωση του νησιού, για την εξεύρεση μιας βιώσιμης, δίκαιης, λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλίζει την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και, κυρίως, θα πρέπει να απαλλάξει τον κυπριακό λαό από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς και νομίζω ότι θα υπάρχει πρόοδος την επόμενη περίοδο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.