Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θαλασσα

Η πρόληψη και μείωση των ατυχημάτων και πνιγμών στις θάλασσες της Κύπρου συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, με παρουσίαση από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο οργανισμός έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό, τα υδάτινα σπορ και τις δραστηριότητες αναψυχής με κύρια έμφαση την πρόληψη των πνιγμών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Υγείας, Υφυπουργείου Ναυτιλίας του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Safe Water Sports, Παναγιώτης Πασχαλάκης παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που ο Οργανισμός υλοποιεί στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Υπουργεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να υιοθετήσει και η Κύπρος, όπως το Πληροφοριακό Σύστημα ελέγχων και επιθεωρήσεων που έχει δημιουργήσει και προσφέρει στο Λιμενικό Σώμα στην Ελλάδα και στη Λιμενική Αστυνομία στην Κύπρο ο Οργανισμός με βάση το υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιμενική Αστυνομία της Κύπρου από το 2018.

Επιπλέον, πρότεινε Παρατηρητήριο Ατυχημάτων για την καταγραφή και στατιστκή επεξεργασία των πνιγμών, των θανάσιμων ατυχημάτων και τραυματισμών, που συμβαίνουν στο υδάτινο περιβάλλον.

Ο κ. Πασχαλάκης παρουσίασε επίσης το νομοθετικό πλαίσιο και τους κανονισμούς σε θέματα ασφάλειας στους οποίους έχει συμβάλει ο Οργανισμός, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει για τα νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, σχετική έγκριση για το οποίο έχει δοθεί και από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου από το 2019 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ακόαμ, ο Οργανισμός πρότεινε το πρόγραμμα ασφαλούς κολύμβησης για τα κολυμβητήρια και τα σχολεία που στοχεύει στη βελτίωση της κολυμβητικής δεξιότητας των παιδιών και των νέων, την εφαρμογή Safe Water Sports app, ενημερωτική καμπάνια για την ασφάλεια των πολιτών τρίτης ηλικίας και άλλες ενημερωτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην Ελλάδα με στόχο την ασφάλεια στο νερό.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας, η σύσκεψη αποτελεί μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών στο υδάτινο περιβάλλον, με την υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών, με πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στις θάλασσες της Κύπρου.